W sobotę 25.02.2017r. w Wyższej Szkole Bezpieczeństwa w Gliwicach zostały przeprowadzone prelekcje przez przedstawicieli Wojskowej Komendy Uzupełnień w Rybniku i Gliwicach na temat uczestnictwa polskich żołnierzy w operacjach poza granicami państwa. WKU w Rybniku reprezentowali ranni weterani, członkowie stowarzyszenia, st. kpr. Emil URAN i Jan KOCZAR oraz WKU w Gliwicach mjr Tadeusz KUŚMIERCZYK.

Podczas spotkania studenci Wydziału Studiów Społecznych w Gliwicach dowiedzieli się w jakich operacjach uczestniczyli żołnierze, jakie zagrożenia występują podczas służby poza granicami państwa, jaki sprzęt wojskowy oraz wyposażenie posiadali żołnierze w różnych latach służby.

Na zakończenie spotkania, zaprezentowano spoty informacyjne o kampanii „Szacunek i Wsparcie”, „Dzień Pamięci o Poległych i Zmarłych w Operacjach Wojskowych Poza Granicami Państwa” a także przedstawiono film o weteranie, który został ciężko ranny i mimo swej niepełnosprawności dalej służy jako żołnierz WP, a dzięki wsparciu stowarzyszenia może w dalszym ciągu prowadzić aktywny tryb życia.