Od pierwszej edycji Rajd Rowerowy Weterana jest organizowany, aby uczcić pamięć poległych uczestników działań poza granicami państwa. Trasy, które pokonują poszczególne ekipy są tak zaplanowane, aby po drodze odwiedzić groby poległych kolegów i złożyć na nich kwiaty oraz zapalić znicze.

W Rajdzie Rowerowym Weterana tradycyjnie już biorą udział weterani poszkodowani, członkowie Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. Dla sierż. Eryka Żyłki z rzeszowskiej 21 Brygady Strzelców Podhalańskich jest to już piąty Rajd Weterana. Bierze udział w tym cyklicznym wydarzeniu od samego początku. Natomiast Dominik Jung z 25 Brygady Kawalerii Powietrznej z Tomaszowa Mazowieckiego jest tegorocznym debiutantem. Swoją aktywnością udowadniają, że mimo odniesionych obrażeń w Afganistanie i długiej rehabilitacji są w stanie wrócić do normalnego życia.

Tegoroczny Rajd Rowerowy Weterana cieszy się rekordowym zainteresowaniem, weźmie w nim udział 72 weteranów z 15 jednostek położonych na terenie całej Polski. Uczestnicy będą sukcesywnie wyruszać ze swoich macierzystych baz wojskowych, aby 26 maja dotrzeć do Giżycka. Najdłuższą trasę – 698 km – mają do pokonania startujący ze Świętoszowa przedstawiciele 10 Brygady Kawalerii Pancernej. Niewiele mniej – 631 km – przejadą reprezentanci 17 Brygady Zmechanizowanej w Międzyrzeczu.

Organizatorami V Rajdu Rowerowego Weteranów są Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju oraz Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych. Wydarzenie jest jedną z części Centralnych Obchodów Dnia Weterana Działań Poza Granicami Państwa Giżycko 2017 współfinansowanych przez Ministerstwo Obrony Narodowej.

JEDNOSTKI WOJSKOWE BIORĄCE UDZIAŁ W V RAJDZIE ROWEROWYM WETERANÓW GIŻYCKO 2017, META 26 MAJA W GIŻYCKU:

START 19 MAJA

Biuro Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju
biuro@stowarzyszenierannych.pl, 501 265 524
oraz Służby Prasowe poszczególnych jednostek wojskowych
Informacje dot. akredytacji dziennikarskich na finał V Rajdu Rowerowego Weterana w Giżycku będą dostępne na stronie internetowej 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej – www.15bz.wp.mil.pl/pl