„Jednym z najważniejszych świąt w naszym kalendarzu jest Dzień Weterana Działań Poza Granicami Państwa obchodzony 29 maja. Polscy weterani spotykają się każdego roku w innym miejscu, aby zmienić postrzeganie weteranów w społeczeństwie i pokazać, że weteranom należy się szacunek i wsparcie.” – podkreśla st. chor. sztab. Tomasz Kloc prezes Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju – „Jest to również bardzo ważne wydarzenie dla weteranów poszkodowanych. Ułatwia im powrót do aktywności zawodowej i społecznej. Cyklicznie zachęcamy ich do brania udziału w Rajdzie Rowerowym Weterana i zawodach strzeleckich”- dodaje.

Tegoroczne Centralne Obchody Dnia Weterana Działań Poza Granicami Państwa odbędą się w dniach 26-28 maja br. w Giżycku, gdzie mieści się siedziba 15 Brygady Zmechanizowanej. W ciągu trzech dni odbędą się wydarzenia skierowane zarówno do weteranów, jak i koncerty oraz piknik, w którym będą mogli wziąć udział mieszkańcy Giżycka i okolic. Podczas oficjalnych uroczystości zostaną wręczone odznaki „Za Rany i Kontuzje”. Otrzymają je weterani poszkodowani, którzy odnieśli rany i kontuzje w wyniku wypadków podczas działań poza granicami kraju. Gośćmi specjalnymi wydarzenia będą m.in. weterani z USA, Wielkiej Brytanii, Czech, Łotwy, Ukrainy oraz Rumunii.

26 maja do Giżycka dotrą weterani biorący udział w V Rajdzie Rowerowym Weterana, który poświęcony jest pamięci poległych w misjach poza granicami Polski. Trasy zaplanowane są tak, aby złożyć kwiaty i zapalić znicze na grobach poległych kolegów. Uczestnicy rajdu, 72 osoby, w tym weterani poszkodowani, startują z 15 jednostek wojskowych na terenie całego kraju. Przejadą w sumie 6296 km. Tradycyjnie już, podczas Dnia Weterana odbędą się zawody strzeleckie rannych i poszkodowanych w misjach poza granicami kraju, pod patronatem i o puchar Szefa Biura Bezpieczeństwa Narodowego. Weźmie w nich udział około 150 weteranów rannych i poszkodowanych. Zawody strzeleckie w tym roku dedykowane są pamięci sierż. Mariusza Deptuły z 15 Brygady Zmechanizowanej w Giżycku poległego w Afganistanie w 2011 roku. Przedstawiciele Stowarzyszenia złożą kwiaty przy tablicy upamiętniającej zmarłego, która znajduje się w kościele parafii cywilno-wojskowej w Giżycku.

Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami kraju w ramach Centralnych Obchodów Dnia Weterana Działań Poza Granicami Państwa wspiera również inicjatywy podejmowane przez różne jednostki oraz organizacje wojskowe, m.in. kampanię „Wojskowe Krwiodawstwo” organizowaną przez Wojskowe Kluby Honorowych Dawców Krwi z hasłem przewodnim „W boju i w potrzebie krwi nie szczędząc ....”. W Giżycku odbędzie się akcja krwiodawstwa oraz będzie można zobaczyć wystawę poświęconą Weteranom-Krwiodawcom.

Wśród atrakcji przygotowanych dla mieszkańców Giżycka znajdą się m.in. sobotni koncert zespołu TSA oraz niedzielny „Piknik weterana”, gdzie wojsko pokaże się „od kuchni” oraz będzie można porozmawiać z weteranami z Iraku czy Afganistanu.