Kilkuset żołnierzy i funkcjonariuszy służb mundurowych wzięło udział w tegorocznym Dniu Weterana Działań Poza Granicami Kraju. Liczną grupę stanowili weterani ranni i poszkodowani, w tym członkowie naszego Stowarzyszenia. Na Nasze zaproszenie w tegorocznych przedsięwzięciach uczestniczyli „misjonarze” z Czech i Ukrainy. Weterani wzięli czynny udział w wydarzeniach organizowanych przez Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju – V Rajdzie Rowerowym Weterana oraz zawodach strzeleckich. Podczas trzydniowego wydarzenia zostały również przyznane odznaczenia przez Ministra Obrony Narodowej oraz wręczone nagrody rzeczowe.

V Rajd Rowerowy Weterana, tradycyjnie już był zorganizowany, aby uczcić pamięć poległych uczestników działań poza granicami państwa. Weterani w drodze do Giżycka odwiedzili groby poległych kolegów. Uczestnicy Rajdu, 72 weteranów z 15 jednostek z całej Polski, w dniach 19-26 maja pokonało w sumie dystans 6296 km. Takiej ilości osób i przejechanych kilometrów w historii imprezy jeszcze nie było.

W sobotę, 27 maja, na strzelnicy Gaudynek w Orzyszu odbyły się zawody strzeleckie rannych i poszkodowanych weteranów im. sierż. Mariusza Deptuły, żołnierza 15 Giżyckiej Brygady Zmechanizowanej, który zginął w Afganistanie. Tę sportową rywalizację objął patronatem szef BBN-u. Najwięcej, bo aż 96 punktów wystrzelał kpt. Marcin Ożdzyński. Drugie miejsce z wynikiem 93 punktów zajął por. Łukasz Zub, a trzecie sierż. Marcin Mazur z liczbą 92 punktów. Natomiast rywalizację o puchar prezesa Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju wygrali: sierż. Andrzej Skrajny, st. chor. sztab. Marcin Trelka i mjr Krzysztof Nowicki.W niedzielę podczas uroczystego apelu najlepsi strzelcy otrzymali puchary.

Strzelnicę w Gaudynku odwiedził Minister Obrony Narodowej Antoni Macierewicz, który spotkał się z weteranami rannymi i poszkodowanymi. Przedstawiciele Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju otrzymali zapewnienie od Ministra, że wkrótce zostaną wprowadzone korzystne zmiany w Ustawie o Weteranach Działań poza Granicami Państwa.

W niedzielę w centrum Giżycka odbył się uroczysty apel, podczas którego 93 żołnierzy i funkcjonariuszy zostało odznaczonych i wyróżnionych. Podsekretarz stanu w MON Bartłomiej Grabski wręczył„ Odznaki za rany i kontuzje” odniesione podczas działań poza granicami państwa 22 weteranom poszkodowanym. Dziewięciu natomiast odznaczył medalem „Za zasługi dla obronności kraju”, a ośmiu „Odznaką Honorową Wojsk Lądowych”. Dziewięciu weteranów otrzymało też tytuły honorowe: „Zasłużony Żołnierz Rzeczypospolitej Polskiej”.

Z kolei sekretarz stanu w MSWiA Sebastian Chwałek wyróżnił funkcjonariuszy, którzy pełnili służbę poza granicami kraju. 43 z nich dostało odznakę honorową za zasługi w działaniach poza granicami państwa.

Ważnym punktem wydarzenia dla Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju było przyznanie specjalnych wyróżnień – zegarków ufundowanych przez G.Gerlach Fundację Rozwoju Polskiej Myśli Technicznej i Mechaniki Precyzyjnej. W tym roku wyróżnienia z rąk Podsekretarza Stanu Bartłomieja Grabskiego otrzymali płk Leszek Stępień, sierż. rez. Szymon Mutwicki oraz kpr. Piotr Leśniak.

Zegarki zostały wyprodukowane ze środków własnych Fundacji, aby nieodpłatnie je przekazać w uznaniu zasług na ręce żołnierzy i weteranów Sił Zbrojnych Rzeczpospolitej Polskiej, którzy w sposób szczególny wyróżnili się podczas pełnienia misji bojowych postawą godną żołnierza polskiego lub czynami bohaterskimi. Fundacja G.Gerlacha w swojej działalności i postawie ukierunkowana jest na propagowanie historii misji, oraz wsparcia tych którym zabrakło żołnierskiego szczęścia.

Centralne Obchody Dnia Weterana Działań Poza Granicami Państwa były także okazją do podsumowania tegorocznej edycji akcji „Rower dla weterana”. 14 weteranów poszkodowanych otrzymało rowery Zasada Bikes, a weteranowi z dużym uszczerbkiem został przekazany orbitrek, który posłuży do rehabilitacji. Realizacja programu nie byłaby możliwa bez wsparcia firmy Konsberg Polska, której prezes Krystian Chmielewski był obecny na uroczystości. Dodatkowo zbiórkę na ten cel zorganizowali w jednostkach wojskowych st. chor. sztab. Piotr Maciejewski oraz st. szer. Jacek Cichy Dziekani Korpusów Podoficerów i Szeregowych Zawodowych Wojsk.

Wszystkim osobom, instytucjom, firmom zaangażowanym we wsparcie działań Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju serdecznie dziękujemy.