Dzięki wsparciu Województwa Zachodniopomorskiego oraz pomocy Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju żołnierze pobiegli w okolicznościowych koszulkach.

27 sierpnia br. o godzinie 9.00 wystartował 38.  PKO Półmaraton Szczecin gdzie wśród kilku tysięcy biegaczy, pobiegła duża grupa - bo około dwustu- żołnierzy i sympatyków Błękitnej Brygady ze Szczecina. Nasi żołnierze  pobiegną w obydwu biegach, by uczcić pamięć swoich kolegów, którzy służąc Ojczyźnie stracili życie wykonując zadania w kraju jak i na misjach w Iraku i Afganistanie.

Żołnierze Błękitnej Brygady  pobiegli w specjalnie zaprojektowanych przez siebie koszulkach z nazwiskami wszystkich poległych w służbie. Wspomniane  koszulki  otrzymał każdy  uczestnik  Biegu  Pamięci Ku Czci  Poległych Żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej podczas 38. PKO Półmaratonu Szczecin oraz biegu na 10 kilometrów, który dopełnił wszelkich niezbędnych formalności związanych ze zgłoszeniem i rejestracją u organizatorów wydarzenia. Wspomniane koszulki zakupiono dzięki wsparciu finansowemu Województwa Zachodniopomorskiego oraz  pomocy Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju.

Przed rozpoczęciem biegu odbyła się zbiórka na której obecni byli Dowódca 12 Brygady Zmechanizowanej Pan płk Piotr Trytek, Dyrektor Gabinetu Marszałka Pan Krzysztof Barczyk oraz Prezes Stowarzyszenia Tomasz Kloc. Dowódca Błękitnej Brygady powitał uczestników podziękował osobom i instytucjom zaangażowanym organizację przedsięwzięcia oraz życzył uczestnikom sukcesów na biegowych trasach. Uczestnicy zbiórki uczcili minutą ciszy pamięć poległych żołnierzy.

Była to już czwarta edycja Biegu Pamięci Ku Czci Żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej. W 2014 roku podczas 35 Szczecińskiego Półmaratonu Gryfa w Biegu Ku Pamięci Żołnierzy Poległych podczas XII zmiany PKW Afganistan wystartowało zaledwie 40 żołnierzy. W tegorocznym 36 Półmaratonie PKO Szczecin było ich blisko siedem razy więcej.