W dniach 27.06 – 01.07.2018 r.  po raz pierwszy Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju zorganizowało „Rajd Rowerowy Weterana”, w którym udział wzięło 33 weteranów. Rajd odbył się pięknych i niezwykle malowniczych okolicach powiatu cieszyńskiego.

Głównym sponsorem Rajdu Rowerowego Weterana było Krajowe Biuro Brokerskie, które na uroczystym rozpoczęciu rajdu reprezentował Wiceprezes Zarządu – pan Mateusz Holly. Przedstawiciele Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju w ramach podziękowania za dotychczasowe wspieranie Weteranów poszkodowanych przez KBB, złożyli na ręce Pana Mateusza Holly pamiątkowy ryngraf. W dniu rozpoczęcia rajdu przybył przedstawiciel Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych -  płk Arkadiusz STACHOWIAK, a z ramienia Sztabu Generalnego płk Marek MAJOCHA, natomiast lokalne władze reprezentowali : Zastępca Wójta Gminy Zebrzydowice pan Karol SITEK oraz Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury Pani Małgorzata GUZ.

Stowarzyszenie od kilku lat w ramach programów pomocowych cyklicznie zakupuje rowery dla weteranów. Tym razem uroczyste wręczenie 6 rowerów dla weteranów poszkodowanych miało miejsce na rozpoczęciu Rajdu.

Rajd podzielono na trzy etapy, a każdy etap liczył około trzydziestu kilometrów. Choć trasy były krótkie, to prowadziły przez urozmaicony pod względem ukształtowania teren. Jazda pod górę sprawiała wiele problemów naszym weteranom, i trzeba było nieźle się natrudzić aby pokonać każdy etap. Wszyscy weterani sprostali tym trudnością – brawo chłopaki!!!

Bardzo dziękujemy panom z klubu rowerowego „PRZERZUTKA”: panu Henrykowi Franek, panu Mirosławowi  Kroczek, panu Piotrowi Pszczólka i Panu Romanowi Nawodyko, którzy od pierwszego do ostatniego dnia byli przewodnikami gościnnej ziemi cieszyńskiej i wspierali weteranów swoim doświadczeniem i wiedzą.

W dniu 29.06.18 w mieście Dębowiec weterani poszkodowani złożyli symboliczną wiązankę kwiatów pod kamieniem upamiętniającym CICHOCIEMNYCH. Wspaniałą lekcję historii na temat cichociemnych w Dębowcu przedstawił nam Pan Bronisław Brudby – Radny Gminy Dębowiec.