Na Jasnych Błoniach przy pomniku Czynu Polaków uczestnicy piątej edycji Biegu Ku Pamięci Żołnierzy Błękitnej Brygady stawili się w okolicznościowych koszulkach.

W imieniu Dowódcy 12 Brygady Zmechanizowanej pułkownik Mariusz Ostapiak  powitał rodziny wszystkich poległych w służbie żołnierzy 12BZ oraz podziękował organizatorowi wydarzenia. Podczas biegu obecny był również Marszałek Województwa Zachodniopomorskiego – Olgierd Geblewicz. Następnie wszyscy uczestnicy biegu oddali hołd poległym minutą ciszy.  Żołnierze i sympatycy Błękitnej Brygady pobiegli w zaprojektowanych przez siebie koszulkach z nazwiskami wszystkich poległych w służbie żołnierzy 12 BZ. Dzięki wsparciu finansowemu Województwa Zachodniopomorskiego oraz pomocy Stowarzyszenia Rannych

i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju wspomniane koszulki otrzymał każdy uczestnik biegu. W czasie 39. PKO Półmaratonu Szczecińskiego oraz Biegu Ku Pamięci dla licznie przybyłych mieszkańców Szczecina 12 Brygada Zmechanizowana prezentowała swoje uzbrojenie i wyposażenie.

Serdecznie dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację biegu.