WALCZYMY DLA NIEPODLEGŁEJ – MILA DLA WETERANA

motto: „ Nigdy nie zostawiamy swoich”

Rok 2018 był szczególny dla wszystkich Polaków. Obchody 100 – lecia Odzyskania Niepodległości przez Naszą Ojczyznę miały różne oblicza, ale wszystkie inicjatywy łączyło jedno – były na swój sposób wyjątkowe.

Żołnierze i Weterani także podjęli się organizacji i przeprowadzenia niecodziennego wyzwania. W celu uczczenia 100-lecia Odzyskania Niepodległości, w dniach 20 października – 11 listopada 2018 roku odbył się spływ kajakowy rzeką Wisłą.

W przedsięwzięciu zorganizowanym przez żołnierzy Jednostki Wojskowej „FORMOZA”, przy wsparciu ze strony Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych
w Misjach Poza Granicami Kraju, uczestniczyli Weterani w składzie:

• Krzysztof PAUSZEK,
  • Ryszard KOSOWSKI,
  • Rafał LIS,
  • Bartosz CHUDZIK,
  • Piotr LEŚNIAK,
  • Przemysław KOWALSKI.

Dodatkowo należy wspomnieć o żołnierzach JWS, którzy stanowili filar
i fundament wyprawy, a byli to: Krewet, Kacper, Wojtas, Fajhel. Nad całością przedsięwzięcia czuwał Jacek. Cytat  „Żołnierz żołnierzowi bratem” –  niech będzie słowami najlepszego podziękowania dla kolegów, którzy w profesjonalny sposób zabezpieczali to skomplikowane przedsięwzięcie.

Żołnierze przez dwadzieścia trzy dni pokonali potężny dystans z Krakowa do Gdańska (etap I - rz. Wisła, etap II - „Martwa Wisła”; 936 km), Gdańsk – Gdynia (etap III - M. Bałtyckie; 21km). Wydarzenie to miało nie tylko na celu uczczenie Stulecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości, ale także edukowanie społeczeństwa i przypomnienie o wspólnym wysiłku żołnierzy Wojsk Specjalnych oraz poszkodowanych w misjach żołnierzy i weteranów włożonym w realne budowanie bezpieczeństwa państwa, okupione wielokrotnie bardzo wysoką ceną.

Żołnierze Wojsk Specjalnych – Jednostki Wojskowej „FORMOZA” NIGDY NIE ZOSTAWIAJĄ SWOICH!!”. Takie motto towarzyszyło wyprawie przez wszystkie dni – od Krakowa, aż do Gdyni. To hasło pozwalało znieść trudne warunki, niepogodę, przeciwności i wyzwania. Dzięki zaangażowaniu, współpracy i nieustępliwości, wyznaczony cel podróży został osiągnięty w zaplanowanym czasie, choć nie było to łatwe.

Od pierwszego dnia wyprawy Wisła pokazała swoją dzikość oraz nieokiełznany charakter. Każdy kolejny  dzień obfitował w nowe, niejednokrotnie trudne zadania, ale wysiłek rekompensowało obcowanie z piękną i majestatyczną naturą. W czasie podróży uczestnicy poznali wielu wspaniałych i przyjaznych ludzi, którzy towarzyszyli w pokonywaniu każdej kolejnej mili spływu, swoimi pozdrowieniami wspierali mentalnie i dodawali otuchy oraz motywacji.

Było to wyjątkowe przeżycie, obfitujące w refleksje i dodające siły dla każdego uczestnika wyprawy. W szczególności dla poszkodowanych weteranów, którzy pomimo swoich odniesionych ran i kontuzji, ułomności fizycznych i innych słabości, zwycięsko podjęli rękawicę i znów poczuli w sobie SIŁĘ.

Organizacja oraz prawidłowe zabezpieczenie spływu możliwe było dzięki firmom, organizacjom, darczyńcom, którzy od wielu lat wspierają weteranów
i weteranów poszkodowanych. Serdeczne podziękowania kierujemy dla firmy PHU „ARDEK” Sp. z o.o., Krajowe Biuro Brokerskie S.A., „EXCLUSIVE CAR”. To właśnie dzięki Wam mogliśmy zrealizować Naszą kolejną misję.