WALCZYMY DLA NIEPODLEGŁEJ – MILA DLA WETERANA

motto: „ Nigdy nie zostawiamy swoich”

Dla uczczenia 100-lecia Odzyskania Niepodległości, w dniach 20 październik – 11 listopad 2018 rok odbył się spływ kajakowy rzeką Wisła. W przedsięwzięciu zorganizowanym przez żołnierzy Jednostki Wojskowej „FORMOZA” we współudziale ze Stowarzyszeniem Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju uczestniczyli Nasi Weterani w składzie:

• Krzysztof PAUSZEK,
  • Ryszard KOSOWSKI,
  • Rafał LIS,
  • Bartosz CHUDZIK,
  • Piotr LEŚNIAK,
  • Przemysław KOWALSKI.

Żołnierze JWS stanowiący filar i stateczny fundament wyprawy to:

• Krewet,
  • Kacper,
  • Wojtas,
  • Fajhel

Nad całością czuwał i patronował Jacek. „Żołnierz żołnierzowi bratem” – Dziękujemy.

Żołnierze przez dwadzieścia trzy dni pokonali dystans z Krakowa do Gdańska (etap I - rz. Wisła, etap II - „Martwa Wisła”; 936 km), Gdańsk – Gdynia  (etap III - M. Bałtyckie; 21km). Wydarzenie miało nie tylko na celu uczczenie Stulecia Odzyskania przez Polskę Niepodległości ale także wskazanie na pamięć oraz wspólny wysiłek żołnierzy Wojsk Specjalnych oraz poszkodowanych w misjach żołnierzy i weteranów w budowie bezpieczeństwa państwa.

Żołnierze Wojsk Specjalnych – JW „FORMOZA” NIGDY NIE ZOSTAWIAJĄ SWOICH!!”. Pod takim mottem oraz wspólnymi siłami osiągnęliśmy wyznaczony cel podróży. Od pierwszego dnia wyprawy Wisła pokazała swoją dzikość oraz nieokiełznany charakter. Każdy nowy wschód słońca wyłaniał kolejne zadania i malownicze oblicze rzeki. W czasie podróży poznaliśmy wielu wspaniałych i przyjaznych ludzi, którzy pozdrawiali Nasz szlachetny wyczyn, towarzyszyli w każdej kolejnej mili podróży, wspierali mentalnie i dodawali charyzmy oraz motywacji. Był to czas nietuzinkowy dla każdego uczestnika. W szczególności dla poszkodowanych weteranów, którzy pomimo swoich odniesionych ran i kontuzji, ułomności fizycznych czy psychicznych, zwycięsko podjęli się wyzwania i znów mogli poczuć się pełnowartościowymi, dumnymi żołnierzami Naszej Ojczyzny.

Organizacja oraz prawidłowe zabezpieczenie spływu możliwe było dzięki zawsze wspierającym weteranów firmom, organizacjom, darczyńcom. Serdeczne podziękowania kierujemy dla firmy PHU „ARDEK” Sp. z o.o., Krajowe Biuro Brokerskie S.A., „EXCLUSIVE CAR”. To właśnie dzięki Wam mogliśmy zrealizować Naszą kolejną misję.