Pielgrzymka ta została zorganizowana przez Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju wspólnie z amerykańską organizacją Veterans on the Camino. Trasa wędrówki weteranów wiodła poprzez Pireneje, tereny pustynne, Góry Kantabryjskie i hiszpańską Galicję, aż do katedry w Santiago de Compostela, gdzie spoczywają szczątki świętego Jakuba i została zakończona na brzegu Atlantyku. Trasa tegorocznej wędrówki weteranów z Polski, USA, Holandii i Francji rozciągała się na dystansie ok. 1000 kilometrów, a pielgrzymka trwała blisko 40 dni. Trudy pieszej wędrówki, wysiłek, znój i zmęczenie weterani dedykowali upamiętnieniu śp. sierż. Krystiana Banacha, żołnierza 20 Bartoszyckiej Brygady Zmechanizowanej, poległego 21 grudnia 2012 roku w Afganistanie.

Organizowanie pielgrzymek, pieszych wędrówek i innych przedsięwzięć związanych z aktywnością fizyczną weteranów jest częścią działalności statutowej Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, związanej z koniecznością ciągłej rehabilitacji ruchowej oraz terapii psychologicznej osób rannych, poszkodowanych i doświadczonych tragicznie w działaniach Sił Zbrojnych RP poza granicami kraju.

Długotrwały, wyczerpujący wysiłek fizyczny, integracja i wzajemnie wsparcie weteranów podczas wędrówki, a także górska sceneria i okoliczności pielgrzymki wpływają korzystnie na proces rehabilitacji ruchowej. Ale nie tylko fizyczną korzyść odnieśli weterani, nie mniej ważne jest dla nich ukojenie emocji, pozbycie się skumulowanego stresu. Szczególne przeżycia religijne i duchowe uczestników wyprawy także pomogły im w uporaniu się zarówno z codziennymi problemami, jak również pozostałością wojennej traumy.

Również w kolejnych latach przewiduje się kontynuowanie wspólnych polsko-amerykańskich wypraw w ramach współpracy organizacji weteranów.