„Górski Rajd Pieszy weteranów”

Już po raz kolejny Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju zorganizowało „Górski Rajd Pieszy Weteranów. W dniach 12-16 czerwca weterani spędzili długi, aktywny weekend w miejscowości Sokołowsko w gminie Mieroszów (k. Wałbrzycha). Dzięki wsparciu Starosty Wałbrzyskiego i Sołectwa Sokołowsko zorganizowano również dodatkowe atrakcje.

13 czerwca odbył się turniej w siatkówkę z rannymi weteranami. Następnego  dnia weterani dotarli do malowniczej Przełęczy Trzech Dolin, a także gościli w schronisku PTTK „Andrzejówka”. Odbyła się również prelekcja filmu „Weterani. Wyrwani śmierci” oraz spotkanie z mieszkańcami gminy i starostwa, które było doskonałą okazją do rozmowy i przybliżenia lokalnej społeczności, w jakiej sytuacji obecnie znajdują się weterani. Podczas spotkania było obecnych dwóch żołnierzy poszkodowanych, którzy opowiedzieli swoje historie.

15 czerwca natomiast odbył się mecz w koszykówkę na wózkach. Naprzeciwko drużyny Żołnierzy Weteranów stanęła drużyna Mad Devils. Mecz przy żywiołowym dopingu kibiców został rozegrany w Hali Sportowej w Mieroszowie. Dostarczył wiele emocji, ale także obrazowo pokazał piękno i uniwersalność sportowej rywalizacji.

Podczas pięciu dni dobrej zabawy, zwiedzania i spotkań z lokalną społecznością, weterani nie tylko odpoczęli i nabrali sił do codziennych wyzwań, ale także obcowali z pięknem przyrody, wzmocnili ciało i umysł, a także okazali sobie wsparcie. Podobne inicjatywy doskonale aktywizują weteranów poszkodowanych, pozytywnie wpływają na ich samopoczucie a także przyczyniają się do zrozumienia potrzeb środowiska. Zachęcamy do zabawy i aktywizacji poprzez sport. To najlepsza rehabilitacja !

fot. Patryk Górecki