Byli oraz obecni żołnierze i pracownicy "Błękitnej" Brygady oraz innych jednostek wojskowych, rodziny poległych żołnierzy, a także liczni sympatycy "Błękitnej" Brygady spotkali się w niedzielę 25 sierpnia br. na Jasnych Błoniach, aby uczestnicząc w 6. Biegu Ku Pamięci Poległych Żołnierzy oddać hołd Tym, którzy odeszli na wieczną wartę.

Zanim jednak rozpoczął się bieg Dowódca "Błękitnej" Brygady pułkownik dypl. Sławomir Dudczak, były Dowódca generał brygady w stanie spoczynku Dariusz Górniak, Prezes Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju Tomasz Kloc, Dyrektor Centrum Weterana Działań Poza Granicami Państwa pułkownik Leszek Stępień, Poseł na Sejm RP Arkadiusz Marchewka, Przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego Krzysztof Barczyk oraz główny organizator biegu starszy szeregowy Piotr Duda podziękowali wszystkim uczestnikom biegu za obecność.

Minutą ciszy oddano hołd towarzyszom broni oraz wykonano pamiątkowe zdjęcie całej społeczności oraz sympatyków "Błękitnej" Brygady, a następnie wzięto udział w głównej atrakcji tego dnia, czyli biegu. Cześć Ich Pamięci!

Uczestnicy wzięli udział w biegu ubrani w koszulki zakupione dzięki dotacji uzyskanej od Województwa Zachodniopomorskiego

Tekst i zdjęcia: kpt. Błażej Łukaszewski