Polscy weterani w Waszyngtońskim maratonie

United States Marine Corps (Korpus Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych) w  dniu 27.10.2019 r. zorganizował  44 Marine Corps Marathon ulicami Waszyngtonu. Trasa maratonu wiodła pośród pomników oraz miejsc upamiętniających ofiary wojen i konfliktów zbrojnych, w których uczestniczyły siły zbrojne Stanów Zjednoczonych.

W wydarzeniu tym corocznie udział biorą organizacje charytatywne, m.in. AFF Allied Forces Foundation, która tym razem zaprosiła do udziału również weteranów z Polski.

Pięciu weteranów poszkodowanych ze Stowarzyszenia Rannych
i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, wzięło udział w tym wydarzeniu. Oprócz udziału w maratonie , polscy weterani mieli możliwość wzięcia udziału w zwiedzaniu muzeów, miejsc pamięci, Senatu Stanów Zjednoczonych oraz Pentagonu.

27 października odbyła się kulminacyjna część wizyty polskich weteranów. Maraton na dystansie 22,6 mili oraz 10 km, który wymaga szczególnych predyspozycji zdrowotnych, wyjątkowej kondycji fizycznej oraz odpowiedniego doboru wyposażenia. Podjęła się tego grupa inwalidów, weteranów
z niepełnosprawnościami ruchowymi. Wyczerpujące treningi i determinacja, pomimo przeciwności związanych z kontuzjami oraz doborem wyposażenia, umożliwiły przygotowanie do startu i ukończenie maratonu przez wszystkich uczestników tego wydarzenia.

Uczestnicy biegów długodystansowych zmagają się z wieloma dolegliwościami podczas zawodów. Są to m.in. przegrzanie organizmu, otarcia, odciski, dolegliwości stawowe oraz skurcze mięśni. Weterani, uczestnicy maratonu doświadczyli ich wszystkich w sposób szczególny , poza tym warunki pogodowe, o tej porze roku w Waszyngtonie, spowodowały dodatkowe utrudnienie
w postaci ulewnego deszczu, podczas pierwszych czterech godzin maratonu. Pomimo wszelkich trudności, weterani zgodnie podkreślają, że motywacji do walki z bólem i słabościami dostarczała patriotycznie nastawiona, wspaniała publiczność dopingująca na całej trasie maratonu. Oprócz dzieci, grup młodzieży, rodzin skandujących doping odbywały się tam również koncerty niezliczonej ilości orkiestr zawodowych i amatorskich oraz innych grup inscenizacyjnych. Wspaniała organizacja maratonu w wykonaniu Korpusu Piechoty Morskiej Stanów Zjednoczonych, niezapomniana atmosfera podczas maratonu oraz wydarzeń towarzyszących dają nadzieję na dalszą współpracę organizacji charytatywnych w aktywizacji ruchowej weteranów w Polsce oraz
w krajach sił sprzymierzonych.

Na najbliższą przyszłość planujemy udział w kolejnych wspólnych przedsięwzięciach.