W dniach 25.07-8.08.2020 odbył się turnus rehabilitacyjny w Mrzeżynie, w Ośrodku SUS. W urokliwym nadmorskim miasteczku spotkało się ponad 80 członków Stowarzyszenia wraz z członkami rodzin, by w te letnie wakacje uzdrawiać nie tylko ciało, ale także i ducha. Ranni weterani zainicjowali turnus akcją challenge ,,Ratujemy Maję”, a nominowali do kolejnego wyzwania Fundację Stratpoints. Atrakcją dla najmłodszych były zapewne Neptunalia, a sam Neptun - Przemysław Kowalski - budził respekt nie tylko u dzieci. Prawdziwy morski chrzest to przecież rytuał wakacji nad morzem. Przedpołudnia wypełniały jednak zabiegi i rehabilitacja dla weteranów, w pełni profesjonalna opieka medyczna, którą poprzedziły lekarskie konsultacje. Okłady borowinowe, laseroterapia, prądy, masaże służyły poprawie zdrowia.

,,Krew Weteranów w darze Niepodległej” była aktywnością, którą zainspirowani w sierpniu 100 setną rocznicą Bitwy Warszawskiej oraz 76 rocznicą Powstania Warszawskiego członkowie Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju, chcąc uczcić pamięć tych ważnych wydarzeń, zainicjowali taki właśnie challenge. Przebywający na turnusie rehabilitacyjnym weterani wraz z najbliższymi członkami rodzin w m. Mrzeżyno, aby oddać hołd wszystkim poległym w braterstwie broni i wyrazić swoją wdzięczność za czyny bohaterów oraz ofiarę życia i krwi,  4 sierpnia 2020 roku oddali krew w Stacji Honorowego Krwiodawstwa w Kołobrzegu.

Podczas turnusu opiekę nad najmłodszymi sprawowali animatorzy, którzy zadbali o turnieje sportowe w boule czy piłkę nożną, ale przede wszystkim o uatrakcyjnienie czasu dzieciom, podczas gdy ich rodzice uczestniczyli w rehabilitacji. Także wspólne ogniska czy wycieczki kulturowe po okolicy leczyły rany i zaspakajały potrzeby ducha. Wspaniały czas nie byłby możliwy, gdyby nie środki pozyskane z balu charytatywnego w Szczecinie i od firmy Lockheed Martin.

Po stokroć dziękujemy...