W dniach 6-20 lipca we współpracy z Ośrodkiem Rehabilitacyjno - Wypoczynkowym "ADAM" w Szczyrku, zrealizowaliśmy turnus readaptacyjno-kondycyjny dla naszych podopiecznych. Uczestnikami turnusu byli weterani, którzy odnieśli rany podczas pełnienia służby oraz ich najbliżsi członkowie rodzin.

Ideą tego typu przedsięwzięć jest połączenie rehabilitacji ogólnoustrojowej z aktywnym wypoczynkiem w gronie najbliższych i przyjaciół.

Szczyrk powitał nas zapierającymi dech widokami, dobiegającą zewsząd góralską muzyką oraz piękną słoneczną pogodą, która towarzyszyła nam niemal do końca pobytu.

Gospodarz ze swej strony zadbał o wszystko, co niezbędne dla ciała i ducha. Oprócz profesjonalnej bazy zabiegowej, fachowej obsady fizjoterapeutów i szerokiego wachlarza zabiegów rehabilitacyjnych – na co stawiamy szczególny nacisk, OR-W „ADAM” poszczycić się może świetną lokalizacją oraz smaczną kuchnią i nowoczesnym zapleczem hotelowym. W ramach zorganizowanych wycieczek umożliwiono nam zwiedzenie pobliskich miejscowości, m.in. tak popularne: Żywiec, Wisłę, Milówkę czy choćby Koniaków z jego słynnymi na cały świat koronkami. Nieco zdrowsi (już na własną rękę) nie odmawiali sobie pieszych lub rowerowych wycieczek po okolicznych szczytach. Dla mniej sprawnych pozostawało korzystanie z wyciągów kolei linowych, którymi bez przeszkód dotrzeć można było na Skrzyczne (1257 m n.p.m.) - najwyższy szczyt Beskidu Śląskiego, skąd rozciąga się widok na przepiękną panoramę.

Wszystkie powyższe czynniki sprawiły, że pomimo obecnie skomplikowanej sytuacji związanej z epidemią, uczestnicy turnusu opuszczali Szczyrk pełni pozytywnych emocji i sił do dalszego funkcjonowania.

Serdeczne podziękowania kierujemy do firmy Lockheed Martin, bez wsparcia której realizacja turnusów nie byłaby możliwa.

tekst i zdjęcia - Janusz Raczy