Członkowie Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, którzy wzięli udział w Rajdzie Weteranów Wojska Polskiego po Roztoczu, pożegnali wakacje w Zamościu. Pogoda dopisała, humory także.

Organizatorem tej imprezy było Stowarzyszenie „Jesteśmy z Tobą – Bądź z Nami” z Zamościa we współpracy z naszym Stowarzyszeniem oraz dowódcą 3 Zamojskiego Batalionu Zmechanizowanego, ppłk Sebastianem Grellem (także weteranem poszkodowanym).

Organizatorzy przygotowali dla nas wiele różnych atrakcji. Zwiedziliśmy salę tradycji 3 batalionu, której kustoszem jest nasz kolega Mariusz Saczek oraz muzeum 3 dywizji piechoty legionów w Zamościu. Po mieście oprowadzał nas przewodnik, a towarzyszący nam w tej eskapadzie weterani poszkodowani z 3 batalionu ocenili, że także oni dowiedzieli się o swoim mieście sporo nowego. Na zakończenie zwiedzania organizatorzy przygotowali dla nas grę – niespodziankę zatytułowaną „Wiedza – Spostrzegawczość", w ramach której musieliśmy odnaleźć najciekawsze obiekty zamojskiej starówki.

Kolejnego dnia wyruszyliśmy na Roztocze. Podziwialiśmy uroki Roztoczańskiego Parku Narodowego. W Szczebrzeszynie fotografowaliśmy się z chrząszczem, a w Zwierzyńcu zwiedziliśmy kościół św. Jana Nepomucena zwany „kościołem na wodzie”.

Przedostatniego dnia rajdu wzięliśmy udział w spływie kajakowym na rzece rzece Tanew. Pogoda dopisała, a miejscowa przyroda nas zachwyciła. Rzeka po wcześniejszych opadach deszczu była dla nas dość wymagająca, mimo to wszystkim uczestnikom spływu humory dopisywały. W drodze powrotnej odwiedziliśmy piękne wodospady w miejscowości Szumy. Była to prawdziwa uczta dla oczu i uszu a przy tym okazja do zjawiskowych sesji fotograficznych.

Warto podkreślić, że wiosłowanie przez 17 kilometrów było dla środowiska weteranów, także okazją do rehabilitacji poprzez sport, co jest ważne dla wszystkich żołnierzy powracających z misji.

30 sierpnia uczestniczyliśmy w uroczystościach upamiętniających 100. rocznicę Bitwy pod Komarowem. Blisko 500 kawalerzystów – ochotników na polach w Wolicy Śniatyckiej starło się w bitwie, która przeszła do historii jako jedna z sześciu najważniejszych bitew kawalerii polskiej (obok Grunwaldu, Chocimia, Kirhlomu, Wiednia i Somosierry). Rekonstruktorzy odtworzyli wydarzenia sprzed stu lat, gdy 31 sierpnia 1920 roku 1 Dywizja Jazdy generała podporucznika Juliusza Rómmla rozbiła bolszewików Konnej Armii Siemiona Budionnego podążających w stronę Warszawy. Podczas pokazu podziwialiśmy wspaniałe wyszkolenie Szwadronu Kawalerii Wojska Polskiego.

Rajd Weteranów Wojska Polskiego po Roztoczu był przedsięwzięciem zrealizowanym w ramach częściowej dotacji Ministerstwa Obrony Narodowej. Nasze stowarzyszenie sfinansowało noclegi uczestników.

Za rok chcemy ponownie pojechać na gościnną ziemię zamojską (i nie tylko tam).