W nietypowych warunkach związanych z pandemią koronawirusa 30 sierpnia 2020 roku odbył się 41 Półmaraton Szczecin,  którego tradycyjnym elementem stał się Bieg Ku Pamięci Poległych żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej.  Tegoroczny bieg miał charakter indywidualny, a uczestnicy mogli go przebiec jednorazowo lub w kilku odcinkach.  Wirtualna edycja  biegu cieszyła się olbrzymią popularnością, a wśród biegaczy wyróżniały się osoby w koszulkach upamiętniających poległych żołnierzy  „Błękitnej”  Brygady. Te charakterystyczne koszulki mogliśmy wykonać dzięki współpracy z Województwem Zachodniopomorskim.  Grupa żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej rozpoczęła bieg przy tablicach epitafijnych znajdujących się na terenie 12 BZ . Uczczono symbolicznie pamięć o poległych kolegach oraz złożono znicze przy pamiątkowych tablicach.  Podczas upamiętnienia poległych głos zabrali Dowódca 12 BZ gen. Bryg. Sławomir Dudczak oraz przedstawiciel Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego Pan Krzysztof Barczyk. W tym biegu głównie chodzi o pamięć o Tych, którzy służąc ojczyźnie, ponieśli największą ofiarę, ofiarę własnego życia. To przesłanie było szczególnie ważne dla uczestniczących w biegu jak również kibicujących zawodnikom rodzin żołnierzy poległych w służbie. Trasa biegu prowadziła przez Las Arkoński na Szczecińskie Jasne Błonia, gdzie po podliczeniu wyników wręczono pakiet finiszera z medalem ukończenia 41.PKO półmaraton Szczecin. Mamy nadzieję, że w kolejnych edycjach biegu żołnierze z nazwiskami poległych kolegów na koszulkach będą moli pojawić się wśród tysięcy uczestników Półmaratonu Szczecińskiego. Raz jeszcze dziękujemy Marszałkowi Województwa Zachodniopomorskiego za okazany szacunek i wsparcie.