Szanowni Członkowie Stowarzyszenia Rannych,

mijający rok ciężko doświadczył nasze społeczeństwo, nasze Stowarzyszenie i nas samych – w obliczu powszechnych ograniczeń podyktowanych względami przeciwepidemicznymi nasza statutowa działalność również podlegała modyfikacjom
i ograniczeniom. Mimo to, dzięki zaangażowaniu Kolegów i Koleżanek oraz całej rzeszy osób, którym nie jest obojętny los poszkodowanych weteranów, udało nam się przeprowadzić część zaplanowanych przedsięwzięć oraz zrealizować zupełnie nowe.

Mając na uwadze wciąż trwającą pandemią i ograniczenia jej towarzyszące, jest nam bardzo miło poinformować Was o planach naszego Stowarzyszenia na najbliższy rok.

Składki członkowskie

Zanim przejdziemy do listy planowanych przedsięwzięć uprzejmie przypominamy
o konieczności uiszczania składki członkowskiej, którą powinna być opłacona raz w roku, w kwocie 120 zł, w terminie do końca marca. Terminowe, coroczne wpłacanie składki członkowskiej jest podstawowym warunkiem korzystania z przedstawionej poniżej oferty. Składki za rok 2021 prosimy opłacać od 1 stycznia do końca marca.

Planowane przedsięwzięcia

Należy podkreślić, że przeprowadzenie wszystkich przedsięwzięć jest uwarunkowane możliwościami wynikającymi z obostrzeń sanitarnych związanych w panującą epidemią.

Dwutygodniowe turnusy rehabilitacyjno-kondycyjne

Dla rannych weteranów wraz z najbliższymi członkami rodziny (żona, dzieci do ukończenia lat 18).

Program skierowany jest do członków Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju oraz innych żołnierzy lub osób cywilnych rannych podczas pełnienia służby/pracy w składzie Polskiego Kontyngentu Wojskowego.

Stowarzyszenie zorganizuje turnusy w trzech poniższych ośrodkach i terminach:

1) 12 lipca - 25 lipca – WOSZK Mrągowo;

2) 26 lipca  - 08 sierpnia – Ośrodek Rehabilitacyjno – Wypoczynkowy SUS -  Mrzeżyno;

3) 02 sierpnia – 15 sierpnia  - WOSZK Mrągowo.

Warsztaty terapeutyczno-psychologiczne „Razem Łatwiej”

Warsztaty Razem Łatwiej to projekt wsparcia psychologicznego dla weteranów, weteranów poszkodowanych zarówno indywidualnie jak i z partnerami życiowymi oraz rodziców poległych, realizowany przez Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju od wielu lat. W ramach warsztatów przewidziane są dwie grupy par, jedna grupa singli oraz jedna grupa rodziców poległych.  Zależy nam by wzięły w nic udział osoby i pary, które chciałyby przepracować ze specjalistami swoje problemy, których źródłem mogą być wyjazdy żołnierzy Wojska Polskiego na misje poza granice państwa. Projekt realizowany jest w ramach zadania zleconego przy dotacji Ministerstwa Obrony Narodowej. Osoby zainteresowane prosimy o zabezpieczenie czasu dla siebie i partnerów w podanym terminie. prosimy aby zgłoszeń dokonywać na załączonym formularzu zgłoszeniowym. Prosimy o udostępnianie tej informacji kolegom weteranom którzy potrzebują wsparcia oraz rodzicom poległych.

Prawdopodobnie druga połowa października – Ośrodek Rehabilitacyjno – Wypoczynkowy  SUS Mrzeżyno lub Międzywodzie.

Zagraniczne imprezy sportowe na zaproszenie:

• 01 kwietnia – 10 maja - Camino de Compostela 01.04-10.05.2021 r. marsz kondycyjny
  • 01 czerwca – 09 czerwca - Scotland Cateran Yomp   marsz kondycyjny
  • 2 października – 3 października - Appalachi Yomp Georgia  marsz kondycyjny
  • 21 października 26 października Marine Corps Marathon – Waszyngton, zawody biegowe.

Szczegółowe informacje dotyczące rekrutacji na przedstawione przedsięwzięcia będą publikowane podobnie jak dotychczas, na kilka tygodni przed terminem konkretnej imprezy.