8 maja br. przedstawiciele Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju wzięli udział w zawodach strzeleckich zorganizowanych na terenie Ośrodka Szkolenia Poligonowego Wojsk Lądowych w Wędrzynie. Było to kolejne wydarzenie odbywające się w ramach obchodów Dnia Weterana 2021.

W zawodach o Puchar Dyrektora Centrum Weterana wzięło udział około 70 weteranów.

Nasze Stowarzyszenie godnie reprezentowali kol. kol. Szymon Mutwicki, Marek Drozdek, Marcin Łata, Paweł Jurasik, Damian Marczenia, Robert Kluczyński i Adam Florek.

Poza rywalizacją sportową, weterani mieli możliwość zapoznać się ze sprzętem wojskowym, m.in. KTO Rosomak, zestawem przeciwlotniczym Poprad oraz karabinkami wyborowymi prezentowanymi przez Zakłady Mechaniczne z Tarnowa.

Po zawodach odbył się piknik, w trakcie którego można było sprawdzić swoje umiejętności w strzelaniu z łuku, przeciąganiu samochodu Honker czy też wyciskaniu keetla na czas.

Uwieńczeniem imprezy było uroczyste wręczenie pucharów najlepszym zawodnikom i drużynom.

Z dumą pragniemy poinformować, iż pierwsze miejsce w strzelaniu z karabinka zajął członek naszego Stowarzyszenia plut. Dariusz Gientek z 17 Wielkopolskiej Brygady Zmechanizowanej.

Dziękujemy bardzo organizatorom i uczestnikom za miłą atmosferę i niezapomniane wrażenia. Zawody te stały się też okazją, by w szerszym gronie ludzi, którym nie jest obojętny los weteranów poszkodowanych, porozmawiać na temat wielu dręczących nas problemów, zarówno zdrowotnych, jak i również tych, dotyczących zwykłych, codziennych spraw.

Kolejne zawody strzeleckie, organizowane w ramach obchodów Dnia Weterana, odbędą się już 22 maja w 15. Giżyckiej

Brygadzie Zmechanizowanej.

Tekst i zdjęcia Szymon Mutwicki