Bieg Weterana w Klembowie

23 maja br. odbył się Bieg Weterana w MainEvent Centrum Rozrywki w Klembowie pod Warszawą. Organizatorem biegu był Pan Bartosz Markowski, człowiek z niespotykaną charyzmą, poczuciem patriotyzmu i nieograniczonymi pokładami energii do działania. Bieg poświęcony był Weteranom misji poza granicami kraju, a motorem do zorganizowania tego wydarzenia stała się chęć niesienia pomocy Polskim Weteranom, promocja oraz integracja całego środowiska weteranów, pobudzenie poczucia dumy i wartości narodowej społeczeństwa, ukazanie ważnej roli obrońców Ojczyzny i ich poświęcenia w życiu każdego obywatela Rzeczypospolitej.

Wydarzeniu towarzyszyły liczne pokazy i wystąpienia zaproszonych gości. Jedną z wielu atrakcji, była możliwość zapoznania się z wystawą sprzętu wojsk specjalnych i WOT. Ponadto, można było sprawdzić swoje umiejętności w strzelaniu z ASG, wysłuchać koncertu pieśni patriotycznych, obejrzeć wystawy i stoiska promocyjne środowiska weteranów, skosztować potraw i wypieków regionalnych oraz wiele innych atrakcji tego dnia. Nasze Stowarzyszenie reprezentowała delegacja w składzie kol. kol: Przemysław Kowalski - wiceprezes Zarządu Głównego oraz Rafał Korzeniewski - członek Stowarzyszenia wraz z żoną Elżbietą. Zaprezentowano wystawę, która przedstawia sylwetki naszych bohaterów wraz z krótkim opisem odbytych misji. Zwiedzający mieli wiele pytań i słychać było słowa uznania oraz wyrażanego szacunku do żołnierzy Stowarzyszenia.

Bieg Weterana zakończył się wręczeniem medali i pucharów dla zwycięzców w poszczególnych kategoriach, a także udekorowaniem pamiątkowymi medalami gości honorowych - weteranów. W imieniu Stowarzyszenia nasza delegacja uroczyście przekazała na ręce Pana Bartosza Markowskiego pamiątkowy ryngraf z podziękowaniami za inicjatywę i godną postawę polskiego obywatela wraz z najszczerszymi życzeniami wszelkiej pomyślności i zdrowia w dalszym działaniu oraz obustronnej współpracy. Następnie wszyscy zaproszeni goście wspólnie zasiedli przy stole aktywnie uczestnicząc w zorganizowanym pikniku, dzieląc się wspólnymi przeżyciami, przemyśleniami i rozmowami, którym nie było końca.