Zawody strzeleckie o Puchar Dyrektora Centrum Weterana

22 maja br. przedstawiciele Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju wzięli udział w zawodach strzeleckich o Puchar Dyrektora Centrum Weterana zorganizowanych na terenie Ośrodka Szkolenia Poligonowego Wojsk Lądowych w Bemowie Piskim. Było to drugie wydarzenie odbywające się w ramach obchodów Dnia Weterana 2021.

W tej edycji zawodów, podobnie jak w poprzedniej, która odbyła się w Ośrodku Szkolenia Poligonowego Wojsk Lądowych w Wędrzynie, wzięło udział około 70 weteranów.

Nasze Stowarzyszenie godnie reprezentowali wiceprezesi Zarządu - Witold Kortyka i Przemysław Kowalski i oraz Michał Zalasa i Zbigniew Kaczmarczyk.

Rywalizacja sportowa odbywała się w kategorii karabinka wz.96 Beryl oraz pistoletu P-83. Weterani mieli także możliwość zapoznać się ze sprzętem wojskowym, m.in. KTO Rosomak, zestawem przeciwlotniczym Poprad oraz karabinkami wyborowymi prezentowanymi przez Zakłady Mechaniczne z Tarnowa, a także poszerzyć swoje umiejętności z pierwszej pomocy czy strzelaniu z broni pneumatycznej.

Po zakończonych zawodach strzeleckich odbył się piknik, podczas którego można było sprawdzić się m.in. w strzelaniu z łuku, siatkówce plażowej, kajakach, rzutkach czy też wyciskaniu keetla na czas.

Uwieńczeniem imprezy było uroczyste wręczenie pucharów najlepszym zawodnikom w poszczególnych kategoriach.

Z dumą pragniemy poinformować, iż trzecie miejsce w strzelaniu z pistoletu zajął członek naszego Stowarzyszenia, wiceprezes Zarządu kol. Przemysław Kowalski.

Kierujemy serdeczne podziękowania dla organizatorów i uczestników za miłą atmosferę, dobre przyjęcie Naszych weteranów i niezapomniane wrażenia. Zawody te stały się też okazją, by w szerszym gronie ludzi, którym nie jest obojętny los weteranów poszkodowanych, porozmawiać na temat wielu dręczących nas problemów, zarówno zdrowotnych, jak i również tych, dotyczących zwykłych, codziennych spraw.

Ostatnim wydarzeniem wieńczącym cały miesiąc obchodów Dnia Weterana są centralne uroczystości Dnia Weterana, które odbędą się w najbliższy piątek w Krakowie.