19 czerwca br., w Jurczycach pod Krakowem, odbyła się czwarta edycja Biegu HALLERÓW. Na zaproszenie prezesa stowarzyszenia Razem dla Wszystkich Pana Jerzego KŁĘPY, delegacja w składzie: Tomasz KLOC oraz Tomasz ZDZIARSKI,  zaprezentowała w wystawę poświęconą sylwetkom weteranów poszkodowanych. Wystawa cieszyła się dużym zainteresowaniem uczestników biegu, ich rodzin oraz okolicznych mieszkańców, którzy licznie, mimo panującego upału przyszli zapoznać się z losami żołnierzy - uczestników misji poza granicami kraju.  Szczególnym gościem, który swoją obecnością uświetnił zawody był Dowódca 12 Brygady Zmechanizowanej w Szczecinie, Pan płk Roman ŁYTKOWSKI. Pan pułkownik pogratulował najlepszym biegaczom zajęcia czołowych miejsc oraz wręczył okolicznościowe nagrody. Ponadto pogratulował każdemu uczestnikowi ukończenia biegu, co, biorąc pod uwagę lejący się z nieba żar, okazało się nie lada wyczynem. Korzystając z okazji, kol. Tomasz KLOC,  zapoznał dowódcę 12. Brygady z wystawą. Będąc pod wrażeniem prezentowanych historii, dowódca po raz kolejny wyraził poparcie dla idei przyświecających naszemu Stowarzyszeniu i gotowość wspierania nas w kolejnych działaniach na rzecz weteranów. W dalszej części nasz prezes podziękował panu Jerzemu KŁEPIE - weteranowi misji w Kosowie - za współpracę  oraz zaproszenie do organizacji wystawy i wręczył pamiątkową tabliczkę.

Z naszą wystawą zapoznał się również wicestarosta powiatu krakowskiego, Pan Arkadiusz Włoszczyk, który zaproponował  Stowarzyszeniu przeprowadzenie dla młodzieży szkolnej powiatu cyklu prelekcji nt. współczesnych bohaterów .

Jurczyce to miejsce nie przypadkowe - tutaj przyszedł na świat Józef Haller, późniejszy generał i obecny patron 12. Brygady Zmechanizowanej w Szczecinie.

Naocznie mogliśmy przekonać się, że  lokalna społeczność skupiona wokół organizatorów biegu kultywuje tradycje, tak bliskie sercu generała Józefa Hallera społecznika, patrioty i jednego z prekursorów ruchu skautowskiego na terenach odradzającej się Polski.

W tegorocznej edycji biegu wystartował kol. Tomasz ZDZIARSKI, który ocenił trasę tego dziesięcio kilometrowego biegu na wymagającą ze względu na znaczne pofałdowanie terenu. Dodatkowym obciążeniem dla startujących była wysoka temperatura, jednak organizatorzy zadbali o uczestników organizując dodatkowe punkty z wodą. Warto zaznaczyć, że oprócz biegu głównego, na dystansie 10 km, był również bieg w kategoriach rodzinnej i skautowskiej na dystansie 6 km.

Serdecznie zapraszamy weteranów i ich rodziny na kolejne edycje tego wymagającego, ale też mocno satysfakcjonującego biegu.