29 sierpnia 2021 roku odbył się 8 już Bieg Ku Pamięci Poległych żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej.  Tegoroczna edycja biegu utrudniona była deszczową aurą, jednak pomimo tego  cieszyła się olbrzymią popularnością, a wśród biegaczy wyróżniały się osoby w koszulkach upamiętniających poległych żołnierzy  „Błękitnej”  Brygady. Te charakterystyczne koszulki mogliśmy wykonać dzięki współpracy z Województwem Zachodniopomorskim.  Grupa żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej rozpoczęła bieg przy tablicach epitafijnych znajdujących się na terenie 12 BZ . Uczczono symbolicznie pamięć o poległych kolegach oraz złożono znicze przy pamiątkowych tablicach.   W tym biegu głównie chodzi o pamięć o Tych, którzy służąc ojczyźnie, ponieśli największą ofiarę, ofiarę własnego życia. To przesłanie było szczególnie ważne dla uczestniczących w biegu jak również kibicujących zawodnikom rodzin żołnierzy poległych w służbie. Trasa biegu prowadziła dookoła jeziora Głębokie. Mamy nadzieję, że w kolejnych edycjach biegu żołnierze z nazwiskami poległych kolegów na koszulkach będą mogli pojawić się wśród tysięcy uczestników Półmaratonu Szczecińskiego. Raz jeszcze dziękujemy Marszałkowi Województwa Zachodniopomorskiego za okazany szacunek i wsparcie.