Moja historia

To dziwne, jak życie może zmienić się w jednej sekundzie. Obrócić spokojny żywot do góry nogami. No właśnie, czy wcześniej moje życie było spokojne i monotonne? Kiedyś wydawało mi się, że żyłem w ciągłej gonitwie, za dużo hałasu dookoła, za mało odpoczynku. Teraz to, jak na ironię, mogę odpoczywać do woli. Przewrotność losu... i co teraz? Niby wszystko już jest dobrze, a jednak czuję się tu tak cholernie obco.

Misjonarze z Dywanowa

„Wydawać się mogło, że Władysław Zdanowicz nie miał najmniejszych szans na odniesienie sukcesu. Nie stoją za nim duże wydawnictwa, o jego twórczości rzadko piszą w poczytnych gazetach, na dokładkę fabuła jego książek toczy się wokół polskich żołnierzy wysłanych na misję do Iraku – nic z fantastyki, kryminału bądź innych popularnych w ostatnim czasie gatunków. Tymczasem Zdanowiczowi udało się w ciągu pięciu lat sprzedać ponad osiem tysięcy egzemplarzy swoich powieści (...).

Z życia weterana wzięte... ku pokrzepieniu serc...

Jednak nie to okazało się największym zmartwieniem i problemem. Problemy zaczęły się po powrocie do kraju. Przejawiały się na każdym kroku - w sposobie traktowania lub nawet braku jakiegokolwiek traktowania, w zapomnieniu, które sprawiało, że czułem się winny temu co mnie spotkało. Nie chcę dziś już wracać i wypominać konkretnym osobom czy instytucjom przysłowiowego „olania” mnie. To nic nie zmieni. Dziś wiem że jest o niebo lepiej, chociaż i tak jeszcze wiele jest do naprawienia.

Przebudzenie

Pożegnania, nigdy ich nie lubiłem. Za dużo łez i wzruszeń. Zawsze uważałem, że żołnierz musi być twardy i opanowany, uzewnętrzniać uczucia - to okazać słabość. Dlatego tak ciężko było mi patrzeć w pełne łez oczy Ewy.