Odwiedził szkołę nr 174 w Wesołej gdzie spotkał się miedzy innymi z dziećmi żołnierzy wesołowskiej Brygady. Podczas wizyty w szkole przeprowadził konkursy z nagrodami , spotkał się z rodzicami, jak również opowiedział dzieciom o swojej karierze oraz sensie bycia dobrym obywatelem i uczynnym człowiekiem. Po wizycie w szkole powrócił do Brygady gdzie zapoznał się z historią jednostki , życiem codziennym pancerniaków oraz uczestniczył w pokazie sprzętu.

Najważniejszym punktem spotkania było wręczenie na ręce Pana Generała Przekwasa zaproszenia na wakacje dla dzieci poległych i rannych żołnierzy które odbędą się w terminie 28.07.-04.08.2012 r. w ośrodku „Delfin” w Pucku. Dzięki pomocy Marcina Gortata i jego menadżera Jakuba Kopcia czyli fundacji „Mierz Wysoko” MG-13 współpraca między wybitnymi sportowcami a wojskiem i środowiskiem rannych będzie się rozwijać. Mamy w planie wiele przedsięwzięć które będziemy sukcesywnie wdrażać.
Spotkanie zakończyło się wspólnym ogniskiem, przy którym weterani misji pokojowych mieli okazję dłużej porozmawiać z Marcinem.
W turnusie w Pucku będą brały również dzieci członków z naszego Stowarzyszenie .
Więcej szczegółowych informacji o zapisach oraz dokładnym planie kolonii  - wkrótce !!!!!!

Zobacz także wywiad w "Dzień dobry TVN" z dnia 20.05.2012 roku z m.in.  Przemkiem Wójtowiczem oraz Marcinem Gortatem

Tekst i zdjęcia: Przemysław Wójtowicz