Fundusze na organizację rajdu pochodzą z zadania zleconego MON, środków Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju oraz Dowódcy Wojsk Lądowych. Na zakończenie uczestnicy rajdu biorą udział w centralnych uroczystościach Dnia Weterana w Warszawie. W godzinach popołudniowych 29 maja 2012 roku  przewidziane jest zapalenie zniczy przy epitafium upamiętniającym poległych w Kaplicy Polowej DWLąd, wręczenie certyfikatów uczestnikom rajdu oraz żołnierski obiad z Dowódcą Wojsk Lądowych. Przejazd grup rajdowych pilotuje na wszystkich odcinkach Żandarmeria Wojskowa.

O godz. 9.30 pod Pomnikiem Czynu Polaków w Szczecinie,w ramach w/w "I Rajdu weteranów" - nastąpił uroczysty start zawodników z 12 Szczecińskiej Dywizji Zmechanizowanej. 12 DZ reprezentują żołnierze którzy na co dzień służą w 12 BZ:

1. por. Paweł Walukiewicz;
  2. st.kpr. Daniel Woźniak;
  3. kpr. Piotr Krygier.

Startu dokonał Dowódca 12 DZ gen.bryg. Ireneusz Bartniak wraz z Prezesem Stowarzyszenia mł.chor.sztab. w stanie spocz. Tomaszem Klocem. Uroczystość prowadził Wiceprezes Stowarzyszenia st.szer. w stanie spocz. Daniel Kubas. W uroczystości uczestniczyli przedstawiciele władz regionu i miasta, Policji, młodzież szkolna i żołnierze z jednostek wojskowych 12 DZ.

Uczestnicy rajdu z 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej wyruszyli w dniu 24. 05. z Elbląga i w pierwszym etapie dojadą do Bartoszyc. Uroczysty start rajdu odbył się przed budynkiem Dowództwa 16 PDZ. Z naszej dywizji w rajdzie uczestniczy 4 zawodników. Sygnał do startu dał Dowódca 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej, gen. dyw. Janusz Bronowicz. Ale zanim padł sygnał do startu, Dowódca porozmawiał z uczestnikami i licznie zgromadzonymi kibicami o idei rajdu, o wartości wszystkich inicjatyw, których celem jest przybliżenie naszego udziału w misjach, pamięć i szacunek dla poległych i rannych uczestnikach misji pokojowych i stabilizacyjnych.

A potem padł już sygnał do startu i drużyna 16 PDZ po raz pierwszy w historii ruszyła na trasę Rajdu Weterana. Kolejne etapy rajdu drużyny 16 Dywizji przebiegać będą następująco – 25. 05. – Bartoszyce – Giżycko, 26. 05. – Giżycko – Pisz, 27. 05. – Pisz – Ostrołęka, 28. 05. – Ostrołęka – Rynia, zaś 29. 05. – w trakcie ostatniego etapu uczestnicy rajdu wyjadą o godz. 9. 00 z Rynii aby o godz. 11. 00 przybyć pod Grób Nieznanego Żołnierza w Warszawie, gdzie punktualnie o godz. 12. 00 rozpoczną się centralne uroczystości z okazji Dnia Weterana.

10 Brygady Kawalerii Pancernej wystartowali st. szer. Łukasz Tomaszewski, st. szer. Mariusz Iwanowski oraz st. szer. Patryk Krzykawski. Wszyscy brali udział w VIII zmianie PKW Afganistan.
Generał brygady Cezary Podlasiński żegnając żołnierzy i życząc im powodzenia oraz satysfakcji z uczestnictwa w tak doniosłej imprezie, powiedział: Żołnierze biorący udział w Rajdzie wpisują się w nową kartę historii żołnierza weterana, czyli tak naprawdę większości żołnierzy tej brygady.

Przed startem uczestnicy Rajdu zapalili znicze pod tablicami pamięci por. Łukasza Kurowskiego oraz kpr. Huberta Kowalewskiego w Kościele Garnizonowym p.w. św. Floriana w Świętoszowie, a także złożyli wiązankę kwiatów pod tablicą 10BKPanc, w hołdzie żołnierzom, którzy nie wrócili z misji. Przed startem błogosławieństwa udzielił kapelan ks. mjr Rafał Kaproń.

W Przemyślu w dniu 24 maja br. z bramy 5 batalionu strzelców podhalańskich wystartowało trzech przedstawicieli 21 Brygady Strzelców Podhalańskich. 21 Brygada wśród służących w niej żołnierzy posiada wielu uczestników misji zagranicznych, stąd idea startu w podhalańskim środowisku.Start trzy osobowej grupy w składzie: ppor. Mariusz Bęben, st. plut. Eryk Żyłka oraz sierż. Bogusław Śpiewak odbył się o godz. 10.30. Żołnierzy rowerzystów w bramie 5 bsp w Przemyślu pożegnała duża grupa żołnierzy i pracowników wojska, a także przedstawiciel Prezydenta Miasta Przemyśla. Ostatnie słowa przed startem połączone z życzeniami „szerokiej i bezpiecznej drogi” przekazał żołnierzom pełniący obowiązki dowódcy 5 bsp kpt. Adam Pańczuk. Dodatkowo, z cyklistami, dla podkreślenia więzi, wystartowała też 10 osobowa grupa kolegów na rowerach, która odprowadziła ich aż do rogatek miasta. Swój udział zaznaczyła też Żandarmeria Wojskowa z Przemyśla, która eskortuje jadących żołnierzy. Po godzinie 13-tej gdy uczestnicy rajdu dotarli do Jarosławia na Nowym Cmentarzu złożyli kwiaty i zapalili znicze na wojskowych mogiłach. W następnych dniach żołnierze przejadą następująca trasą:

24.05 Przemyśl – Jarosław - Lubaczów
25.05 Tomaszów – Lubelski - Hrubieszów
26.05 Lubartów - Łuków
27.05 Siedlce – Mińsk - Mazowiecki
28.05 Mińsk Mazowiecki – Rynia
29.05 Rynia-Warszawa

Nad jadącymi żołnierzami na całej trasie czuwa samochód zabezpieczenia wraz z ratownikiem medycznym.

Z najpiękniejszego miasta Polski - z Krakowa także wystartowała 3-osobowa ekipa weteranów. 6 Brygadę Desantowo-Szturmową reprezentowali

1. st. plut. Andrzej JANISZEK,
2. st. szer. Piotr WÓJCIK,
3. st. szer. Robert NOWAK,