Prezydent Komorowski, zwierzchnik sił zbrojnych RP, był honorowym patronem zorganizowanej w tym roku po raz pierwszy aukcji na rzecz rannych żołnierzy w misjach zagranicznych w zapalnych punktach globu.
Jej inicjatorką i promotorką jest posłanka Jadwiga Zakrzewska, przewodnicząca Delegacji Sejmu i Senatu do Zgromadzenia Parlamentarnego NATO, którą wspierały inne posłanki, Domicela Kopaczewska i Teresa Piotrowska. To one zorganizowały to wydarzenie w kujawskim kurorcie, z którym wiązała się prezydencka wizyta.

Uroczystości rozpoczęły się mszą świętą w intencji weteranów zagranicznych działań zbrojnych,

po której Prezydent w towarzystwie parlamentarzystów, przedstawicieli regionalnych i lokalnych władz, wojska oraz środowisk weteranów i organizacji działających na ich rzecz brał udział w otwarciu nowej części lecznicy wojskowej, po której spotkał się na obiedzie w weteranami i weteranami poszkodowanymi oraz uczestniczył w koncercie Reprezentacyjnego Zespołu Artystycznego Wojska Polskiego.

Bezpośrednio po koncercie odbyła się licytacja, z której dochód zostanie przekazany na pomoc weteranom poszkodowanym w czasie misji poza granicami kraju. Na licytację wystawiono obrazy, grafiki i szkice m.in. z gabinetu prezydenta na uchodźstwie Ryszarda Kaczorowskiego, zbiór rycin przekazany przez Instytut Józefa Piłsudskiego w Londynie. Można było nabyć też przedmioty przekazane przez delegację Sejmu i Senatu do Zgromadzenia Parlamentarnego NATO, ministerstwa, Biuro RPO, samorządy i osoby prywatne oraz prace uczniów szkół plastycznych.

Więcej o akcji przekazania piosenki na rzecz rannych żołnierzy znajdziesz << TUTAJ >>

Zdjęcia: Przemysław Wójtowicz, Dominik Malik