Głównym założeniem warsztatów była jednak terapia psychologiczna. Od śniadania do obiadu wszyscy brali udział w zajęciach grupowych, po krótkim wytchnieniu przychodziła pora na spotkania indywidualne ze specjalistami. Jej celem m.in. było wskazanie sposobu na dalsze życie po trudnych przeżyciach jakie nas dotknęły. Ważnym elementem była możliwość poznania i zbliżenia się do ludzi z podobnym, a czasem identycznym problemem.

Tematyka zajęć była trudna z pewnością dla większości, jednak początkową niepewność a nawet łzy stopniowo zastępowały uśmiechy.

Jesteśmy pełni podziwu dla ciężkiej pracy naszych terapeutów, którzy od rana do późnego wieczora nie żałowali nam siebie, swojej wiedzy i co nie mniej ważne – wielkiego serca. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów za to, że zechcieliście w nich uczestniczyć – bez Waszego udziału w nich nasza praca nie miałaby sensu. Jesteście wspaniali! Dziękujemy !!!

Na zakończenie warsztatów z roboczą wizytą przybył do nas także przedstawiciel naszego największego partnera - firmy BUMAR - Marcin Górka - pełnomocnik Zarządu ds. Public-Relaction. Jak zawsze nie zapomniał o drobnych upominkach dla uczestników warsztatów. Ponadto spotkał się także z przedstawicielami Zarządu Stowarzyszenia w sprawie organizacji Dnia Weterana we Wrocławiu w 2013 roku oraz akcji społecznej pod nazwą " Dzień Weterana - SZACUNEK I WSPARCIE".

Szczególne podziękowania za wsparcie i okazaną pomoc w realizacji kierujemy do Ministerstwa Obrony Narodowej, Dowództwa Wojsk Lądowych i każdego, komu problematyka tego środowiska nie jest obojętna.

Tekst i zdjęcia: Janusz Raczy