Jacek Żebryk jako przedstawiciel Stowarzyszenia Rannych oskarża za pomówienia w sieci

Starszy sierżant Jacek Żebryk, członek naszego Stowarzyszenia także w imieniu Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju będzie zeznawał przeciwko mężczyźnie, który w Internecie popierał zamachy na polskich żołnierzy służących w Afganistanie. W rozpoczynającym się 14.11.2012 r. procesie przed Sądem Rejonowym w Ostrowie Wielkopolskim Jacek ma także wystąpić jako oskarżyciel posiłkowy.

Oskarżony Piotr G., to jeden z 56 internautów, wobec których prokuratura wszczęła postępowanie w sprawie znieważania żołnierzy służących w Afganistanie. Doniesienie złożył st. sierż. Jacek Żebryk.

Podoficer zgłosił śledczym 137 wpisów internetowych, które pochwalały ataki na polskich żołnierzy na misji, zawierały zniewagi i pomówienia oraz nawoływały do popełnienia zbrodni. Po rozpoznaniu spraw, prokuratorzy uznali, że 56 osób popełniło wykroczenie. Pierwsze skazujące wyroki zapadły już w Środzie Wielkopolskiej, Tarnowskich Górach i Będzinie.

Rozprawa dotycząca oskarżonego Piotra G. odbędzie się w środę 14 listopada w Sądzie Rejonowym w Ostrowie Wielkopolskim. To pierwszy proces, w którym zeznawać będzie st. sierż. Żebryk. Sąd wezwał go na świadka. Niewykluczone, że podoficer wystąpi też w roli oskarżyciela posiłkowego.

Żródło: http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/5427?t=Zolnierz-oskarza-za-pomowienia-w-sieci