Po rozprawie obrońca Piotra G. mecenas Michał Matyśkiewicz przyznał, że według niego zarzuty były sformułowane nietrafnie i nie było podstaw do postępowania sądowego. Adwokat wyjaśniał też, że jego klient jako zdeklarowany pacyfista, wypowiadając się w Internecie, skrytykował jedynie obecność polskich żołnierzy w Afganistanie.

Prokuratura w wypowiedzi internauty doszukała się wykroczenia, co dzisiaj potwierdził sąd. Mężczyzna został skazany na miesiąc ograniczenia wolności w wymiarze 30 godzin na prace społeczne.

– Ciężko tu mówić o satysfakcji. Wolałbym, żeby takich wpisów w ogóle nie było. Niemniej cieszę się, że wyrok jest adekwatny do popełnionego czynu. Na pewno będzie bardziej uciążliwy niż zasądzone w poprzednich sprawach drobne kary finansowe – komentuje st. sierż. Jacek Żebryk - członek naszego Stowarzyszenia - a także pełnomocnik Zarządu Stowarzyszenia Rannych ds. pomocy prawnej, który od roku walczy o dobre imię polskich żołnierzy. Podoficer w zeszłym tygodniu wziął udział w rozprawie w charakterze świadka.

Niestety, mimo prób redakcji nie udało się skontaktować z adwokatem Piotra G. Nie wiemy więc, czy skazany będzie się odwoływał od wyroku.

Piotr G. jest jednym z 56 internautów, którzy zdaniem prokuratury złamali prawo. Przed sądem odpowiadają oni za pochwałę zbrodni i nawoływanie za pośrednictwem Internetu do popełnienia przestępstwa. Zaoczne wyroki skazujące zapadły już w Środzie Wielkopolskiej, Tarnowskich Górach, w Będzinie. Pierwsza rozprawa odbyła się właśnie w Ostrowie Wielkopolskim.

Żródło: http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/5473?t=Oszczercy-w-sieci-nie-sa-bezkarni
Autor: Magdalena Kowalska-Sendek
foto: Fotolia.com