W czasie swojego przemówienia gen. Tworkowski podkreślił, że 6BPD będzie nadal robić wszystko aby nadal udzielać pomocy i wsparcia rodzinom poległych żołnierzy a także zapewnił, że spotkania takie będą organizowane w także w przyszłości. W spotkaniu wziął także udział obejmujący wkrótce obowiązki dowódcy 6BPD płk. Adam Joks, który zadeklarował, że „zawsze bramy brygady są dla Państwa szeroko otwarte”.

Spotkanie było także okazją do wręczenia poszkodowanym żołnierzom odznak honorowych 6 BPD, wręczono także jedną odznakę „Za rany i kontuzje”, którą otrzymał ppor. Robert Połetek poszkodowany w ataku rakietowym na bazę Warrior w 2009r. Także każda z rodzin poległych żołnierzy otrzymała statuetkę z wizerunkiem znaku spadochronowego i wygrawerowanym mottem: „Śmierć zostawia ból serca, którego nikt nie może uzdrowić, miłość pozostawia pamięć, której nikt nie może ukraść”.

W spotkaniu oprócz dowództwa 6 BPD udział wzięli także prezes Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Tomasz Kloc a także przedstawiciele Departamentu Wychowania i Promocji Obronności MON a także Wojsk Lądowych. W części artystycznej wystąpili Anna Treter, Robert Kasprzycki oraz zespół estradowy 6BPD "Czasza".

Na misjach na Bałkanach a także w Iraku i Afganistanie zginęło 9 żołnierzy 6 BPD, a rany odniosło 41.

Tekst: kpt. Marcin Gil
Zdjęcia: Marian Dulewicz