Minister Obrony Narodowej w swoim wystąpieniu otwierającym uroczystość podkreślił znaczenie obecności na misjach polskich żołnierzy i złożył podziękowanie za trud i poświęcenie z tego tytułu płynących. Następnie swoje życzenia dla żołnierzy na misjach przekazali Ordynariusze Wojska Polskiego wszystkich wyznań. Program artystyczny rozpoczął Reprezentacyjny Zespół Artystyczny Wojska Polskiego wykonując kolędy i pastorałki. Następnie gwiazdy polskiej estrady: Justyna Steczkowska, Anna Wyszkoni i Piotr Cugowski zaprezentowali utwory o tematyce świątecznej. Kulminacyjnym momentem koncertu było bezpośrednie połączenie drogą satelitarną ze wszystkimi kontyngentami wojskowymi. Tą drogą popłynęły życzenia świąteczne oraz bezpiecznego powrotu do domu po wypełnieniu misji.

Po zakończeniu koncertu świątecznego, minister Siemoniak udał się wraz z rodzinami żołnierzy pełniących służbę w misjach poza granicami kraju na spotkanie wigilijne. Przy dźwięku kolęd i wigilijnym stole zastawionym tradycyjnymi potrawami, minister złożył obecnym świąteczne życzenia. Minister wspomniał o weteranach których z ramienia zarządu stowarzyszenia reprezentowali Tomasz Kloc i Daniel Kubas. Następnie Ordynariusze Polowi odmówili modlitwę i udzielili błogosławieństwa zgromadzonym. W rodzinnej atmosferze uczestnicy spotkania wigilijnego dzielili się opłatkiem i składali życzenia.

Zdjęcia: Ireneusz Tomaszewski
Tekst: Tomasz Kloc