Dzisiaj, gdy trumna z Twoim ciałem pokryta biało-czerwonymi barwami, towarzyszymy Ci, w Twojej ostatniej drodze do Ojczyzny wraz z wojskową asystą honorową"- rozpoczął pożegnalne wystąpienie generał brygady Andrzej Tuz.

„ Jesteśmy z Tobą w imię szacunku i uznania dla Twoich życiowych i żołnierskich dokonań. To potrzeba serca, żołnierska powinność, poczucie koleżeństwa i obowiązek wobec Ciebie przywołała nas wszystkich tutaj"- kontynuował dowódca Polskiego Kontyngentu Wojskowego.

Po pełnym emocji przemówieniu dowódcy XII zmiany Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie, ksiądz kapelan major Tomasz Paroń odmówił modlitwę i poświęcił trumnę z ciałem poległego żołnierza. Przeniesienie trumny do śmigłowca i honorowy przelot czterech śmigłowców nad miejscem zbiórki zakończył uroczystą ceremonię pożegnania ciała starszego szeregowego Pawła Ordyńskiego, poległego w czasie wykonywania zadania bojowego w Afganistanie.

Śp. starszy szeregowy Paweł Ordyński zginął 20 marca 2013 roku około godzinny 9.00 czasu polskiego w wyniku eksplozji improwizowanego ładunku wybuchowego pod pojazdem typu MRAP, na północny-zachód od Ghazni. Poległy żołnierz pełnił służbę wojskową na stanowisku kierowcy w 12 Brygadzie Zmechanizowanej od 2004 roku. Był bardzo dobrym wojskowym specjalistą z wieloma specjalistycznymi uprawnieniami. To była jego czwarta misja zagraniczna. Wcześniej służył na Bałkanach oraz dwukrotnie w Afganistanie.

Tekst i zdjęcia: kpt. Janusz BŁASZCZAK

Sekcja Informacyjno-Prasowa PKW Afganistan.