Po meczu zostało zorganizowane spotkanie z Polonią zamieszkującą stan Arizona jak również służącymi w US Marine Corps Polakami. Następnie miałem zaszczyt wręczyć Marines polskiego pochodzenia pamiątkowe medale Wojsk Lądowych.

Następnego dnia tj. 06.04.2013r. Odwiedziliśmy polską szkołę w Phoenix gdzie spotkaliśmy się z dziećmi i młodzieżą . Podczas spotkania przeprowadziliśmy konkurs wiedzy o Polsce oraz o Generale polskim i amerykańskim Tadeuszu Kościuszce. Wręczyliśmy liczne nagrody i upominki które zostały wcześniej przekazane delegacji przez Departament Prasowo Informacyjny MON , Sekcję Prasową DWLąd oraz sekcję wychowawczą 1BPanc i 21 BSP.

Po wizycie w szkole udaliśmy się do polskiego przedszkola. W trakcie wizyty polskim dzieciom w Phoenix zostały wręczone upominki. W nagrodę odsłuchaliśmy piosenek w wykonaniu przedszkolaków.

Ostatnim punktem tego dnia była wizyta w kościele pod wezwaniem Matki Boskiej Częstochowskiej w Phoenix. Podczas której spotkaliśmy się z Proboszczem oraz siostrami zakonnymi. Złożyliśmy również kwiaty pod pomnikiem Jana Pawła II .

Żołnierze Polscy przebywający w Phoenix to członkowie Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. Marcin Gortat zorganizował spotkanie z przedstawicielami firm , które wyrażają chęć wsparcia projektów sportowo-rehabilitacyjnych pomysłu  mojego autorstwa , które realizuje Stowarzyszenie wraz z DWLąd. Podczas rozmów nawiązano kontakt ( z perspektywą na przyszłość ) z firmą Asus oraz Briggs and Stratton.

Niedziela (08.04) była dniem który weterani przeznaczyli dla siebie. Wynajętym samochodem udali się w podróż po stanie Arizona. Red Rocks Moutain , Sedona oraz Colorado Grand Canyon to miejsca które odwiedzili prawie w 1000 kilometrowej podróży. Podczas przejazdu byliśmy gośćmi w muzeum lotnictwa w Williams gdzie po okazaniu legitymacji weteranów poszkodowanych nie tylko weszliśmy za darmo ale również zostaliśmy przyjęci z honorami. Po ekspozycji oprowadził nas Pilot US.NAVY weteran wojny w Wietnamie. Na koniec wizyty wpisaliśmy się do księgi honorowej muzeum.

09.04.2013r. to dzień powrotu , który odbył się bez problemów i przeszkód. O godzinie 17.05 wylądowaliśmy w Warszawie.

Za wszystko pragniemy podziękować Panu Ministrowi Tomaszowi Siemioniakowi , Panu Ganerałowi Broni Zbigniewowi Głowience, Panu Komandorowi Januszowi Walczakowi, Panu Pułkownikowi Stanisławowi Ekiertowi całemu DPI MON ,sekcji prasowej DWLąd oraz Marcinowi Gortatowi , który zaprosił nas do Siebie.

Dziękujemy także firmie "BLIK Firma Reklamowa" - która zaopatrzyła nieodpłatnie naszych weteranów oraz Marcina Gortata w koszulki z motywem "NIKT NIE ZOSTAJE"

Tekst & foto : st.sierż. Przemysław Wójtowicz