W swoim wystąpieniu zapewnił też o wsparciu, jakiego Ministerstwo udziela weteranom. "Wsparcie nie może ograniczyć się do najpiękniejszych nawet słów uznania. Wsparcie MON dla weteranów to konkretne działanie i konkretna pomoc udzielana w sposób systemowy i kompleksowy. Wprowadziliśmy rozwiązania prawne i organizacyjne, które otaczają specjalnym statusem i opieką państwa uczestników misji zagranicznych. (...) W resorcie obrony narodowej powstał kompleksowy system pomocy dla weteranów, obejmujący opiekę zdrowotną i psychologiczną, która pomaga poszkodowanym w powrocie do sprawności fizycznej i psychicznej oraz aktywnego funkcjonowania w społeczeństwie" – podkreślił Cz. Mroczek. Sekretarz stanu dodał także, że w MON powstał zespół, który zajmuje się opracowaniem konkretnych zmian mających na celu jeszcze lepszą i pełniejszą opiekę nad weteranami, a w szczególności weteranami poszkodowanymi.

Autor: Bogusław Politowski Polska Zbrojna

Podczas uroczystości na rynku ponad 100 weteranów - żołnierzy, policjantów i pracowników wojska otrzymało wyróżnienia: Gwiazdy Afganistanu, Iraku, odznaczenia „Za rany i kontuzje" oraz odznaki honorowe Rodzajów Sił Zbrojnych, odznaki honorowe nadane przez ministra Spraw Wewnętrznych „Za Zasługi Działania poza Granicami Polski".

Wyróżnienie - medal za działalność na rzecz pokoju - otrzymał także minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak.

W trakcie uroczystości wszyscy zebrani: weterani oraz zaproszeni goście oddali hołd poległym w czasie służby.

Uroczystość na wrocławskim rynku zakończyła defilada pododdziałów i pokaz musztry paradnej.

***

O godz.14.00 w Auli Oratorium Marianum Uniwersytetu Wrocławskiego wiceminister Czesław Mroczek spotkał się z weteranami, ich rodzinami i przedstawicielami stowarzyszeń. Wiceminister podziękował raz jeszcze żołnierzom i pracownikom wojska za trud i poświęcenie, jakim wykazują się podczas służby na misji. „Jako żołnierze z honorem wypełnialiście swój obowiązek wobec Ojczyzny wszędzie tam, gdzie zagrożony był światowy pokój i łamano prawa człowieka. Dziś upamiętniacie dokonania polskich żołnierzy poza granicami kraju i kultywujecie pamięć kolegów, którzy odeszli na wieczną wartę. (...) Z wielkim uznaniem odnoszę się do ogromnego wkładu pracy członków organizacji pozarządowych w kultywowanie pamięci o ponad stu tysiącach uczestników misji zagranicznych, w jakich polscy żołnierze uczestniczyli na przestrzeni ostatnich 60 lat." –powiedział wiceminister. W trakcie rozmów wiceminister wyraził także nadzieję, że w przyszłych latach organizacja Dnia Weterana także będzie angażowała wiele środowisk skupiających weteranów.

Autor: Bogusław Politowski -  Polska Zbrojna

Przedstawiciele stowarzyszeń podziękowali za dotychczasowąwspółpracę Ministerstwu Obrony Narodowej i rodzajom Sił Zbrojnych, a także osobom i instytucjom działającym non-profit, które zaangażowały się w organizację kampanii „Szacunek i Wsparcie". „Jako przewodniczący Komitetu Organizacyjnego Centralnych Obchodów Dnia Weterana Działań Poza Granicami Kraju serdecznie dziękuję za pomoc w organizacji naszego święta Ministerstwu Obrony Narodowej. (...) Nasze podziękowania kierujemy również do przedstawicieli rodzajów Sił Zbrojnych, instytucji wojskowych oraz służb cywilnych i mundurowych. (...) Dziękujemy również wszystkim naszym wolontariuszom, którzy dzięki pasji i osobistemu zaangażowaniu pomogli uczynić ten dzień wyjątkowym" – powiedział mjr Leszek Stępień, przewodniczący Komitetu Organizacyjnego.

W trakcie spotkania w Auli Oratorium Marianum wręczono wyróżnienia żołnierzom, którzy brali udział w zawodach strzeleckich oraz rowerowym rajdzie weterana.

***

<p>Przed południem, w Bazylice Mniejszej p.w. św. Elżbiety, biskup polowy Józef Guzdek odprawił ekumeniczne nabożeństwo w intencji weteranów, weteranów poszkodowanych i poległych oraz ich rodzin. Bezpośrednio po nabożeństwie przed katedrą odsłonięto pomnik krasnala - weterana.

***

W przeddzień obchodów tj. 28 maja br. we Wrocławiu odbyła kolejna edycja zawodów strzeleckich, organizowanych dla żołnierzy rannych w misjach poza granicami państwa (weteranów poszkodowanych) przez nasze Stowarzyszenie.

Także we wtorek z okazji przypadającego 29 maja br. Dnia Weterana we Wrocławiu odbyła się konferencja naukowa pod nazwą „Bezpieczeństwo personalne służb mundurowych - weterani działań poza granicami kraju " - cykl spotkań, odczytów i referatów oraz paneli dyskusyjnych organizowanych w Wyższej Szkole Oficerskiej Wojsk Lądowych - którego  współorganizatorem bylo Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju.

Więcej informacji o Dniu Weterana i innych przedsięwzięciach organizowanych przez nasze Stowarzyszenie na naszej stronie http://www.dzien-weterana.pl

tekst: Bogumiła Piekut/Artur Wróbel
zdjęcia: Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych.., Dominik Pijański