Zadaniem kampanii jest pogłębienie szacunku do polskich barw narodowych i munduru. Tak aby Polski żołnierz, Funkcjonariusz czy Osoba Cywilna czuła dumę oraz miała szacunek i wsparcie od społeczeństwa z powodu służby dla Ojczyzny w misjach poza granicami kraju. Kampania pragnie uwrażliwić społeczeństwo na problemy weteranów i ich rodzin. Wyższa Szkoła Finansów i Prawa w Bielsku-Białej wychodzi naprzeciw oczekiwaniom weteranów – żołnierzy i innych, którzy narażając własne życie służyli Ojczyźnie zagranicą, a teraz chcą podnieść lub uzupełnić swoje kwalifikacje dotyczące wykształcenia. Inicjatywa WSFiP w pełni harmonizuje z celami ustawy z dnia 19 sierpnia 2011 roku o weteranach działań poza granicami państwa. Podstawowym celem Ustawy jest uhonorowanie i wsparcie osób biorących udział w różnego rodzaju działaniach poza granicami Polski.

Należy podkreślić, iż jest to kolejna taka inicjatywa Wyższej Uczelni w Polsce, która kontunuje akcje rozpoczętą przez nasze stowarzyszenie pod nazwą "Żniżka dla weterana".! Inicjatywa godna polecenia i żołnierskiego zarekomendowania!

WSFiP w Bielsku-Białej proponuje weteranom atrakcyjną formę studiów w ramach kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne, a doceniając zasługi weteranów wojskowych w misjach stabilizacyjnych i pokojowych obniża dla nich czesne za studia o 10 %. W ten sposób uczelnia chce podkreślić wielki wkład i szacunek dla osiągnięć dzielnych Polaków, ale też sprawić, aby obecność na uczelni studentów weteranów obok pozostałych studentów polepszyła jakość kształcenia na kierunku bezpieczeństwo wewnętrzne. Bowiem nie do przecenienia jest doświadczenie weteranów!

Tekst i zdjęcia: Ireneusz Stasiński