Jak wiecie - przewodnie "hasło" naszej wyprawy to była pomoc dla rodziny ś.p. st. chor. Łukasza Sroczyńskiego (o śmierci Łukasza dowiedzieliśmy się będąc w Tbilisi). Również - poprzez rozgłos w mediach (a trochę się działo! - dzięki za pomoc dla Andrzeja Pindora) uwrażliwienie naszego społeczeństwa na problemy weteranów - bez politykowania, bez roztrząsania - dlaczego, po co, etc.

Celami wtórnymi - były wrażenia , które prezentowaliśmy w naszej relacji on-line na Facebook oraz w Radiu Szczecin (www.radioszczecin.pl/gruzja). Wrażenia - to zdjęcia, filmy (w przygotowaniu), oraz różne nasze doświadczenia i przeżycia, które sukcesywnie prezentujemy i będziemy prezentować (czytajcie nas jeszcze!).

Czego dokonaliśmy i co dokonali inni za naszą inspiracją:

- zebraliśmy ok 1000 pln w gotówce (na koncie Stowarzyszenia), które zostanie zagospodarowane na wypoczynek dla Amelki (ferie itp. - w gestii p. Kingi)

- w prasie i wiadomościach regionalnych (ale chyba i TVN24 mówił o nas) było o nas słychać - a jak o nas to i o weteranach

Działania naszego przyjaciela Andrzeja Pindora doprowadziły do:

1. Amelia otrzymała od firmy UNIBALTIC komputer mobilny z internetem oraz roczne stypendium naukowe języka angielskiego.

2. Kinga z Amelią otrzymały bezpłatne bilety na przeloty do Warszawy i z powrotem od Zarządu Portu Lotniczego Szczecin - Goleniów oraz dwuletnie stypendium naukowe dla Amelki.

3. Kinga z Amelią otrzymały bezpłatne bilety na przejazdy pociągami spółki Inter City (akcja ma charakter ciągły).

4. Kinga i Amelia otrzymały bezpłatny wypoczynek w Kopenhadze i Goteborgu (między innymi park rozrywki Park Liseberg w Goteborg). Z powodu śmierci Łukasza wyjazd zawieszony na wakacje 2014.

5. Akcję pomocy rodzinie wspiera drużyna narodowa skoczków narciarskich na czele z Mistrzem Świata Kamilem Stochem oraz Maciejem Kotem. Na potrzeby zbiórki pieniędzy przesłali gadżety, celem wystawienia na licytację.

6. Akcję pomocy rodzinie wspiera Pani Monika Pyrek oraz Polskie Radio Szczecin.

7. Akces wsparcia zgłosiły DB Port Szczecin oraz Euroafrica Linie Żeglugowe.

8. Weterani poszkodowani, w dniu jutrzejszym (29.08.2013) spotkają się z drużyną piłkarską Pogoni Szczecin, gdzie dwóm zostaną wręczone karnety na sezon 2013/2014.

9. Pod koniec października organizowana jest dla rodzin poległych żołnierzy i weteranów poszkodowanych wycieczka do Portu Morskiego Szczecin połączonego ze zwiedzaniem statku i specjalnej wystawy.

10. Szczególne podziękowania dla pana Rafała Molendy z Polskiego Radia Szczecin i pana Bartosza Łyżwińskiego z Telewizji Polskiej Szczecin za profesjonalne przedstawienie potrzeb i problemów weteranów poszkodowanych i ich rodzin.

To zrobiliśmy – my, zwykli ludzie, dla naszych niezwykłych, znanych a czasem i nieznanych przyjaciół.

Autor: Sławomir Szychowski http://sakartwelo2013.blogspot.com/2013/08/powrocilismy-i-co-dalej-podsumowanie.html?spref=fb

zdjęcia: https://www.facebook.com/Sakartwelo2013?fref=ts