Centralnym punktem konferencji była dwugodzinna prezentacja multimedialna, opracowana i prowadzona przez mł. chor. w st. spocz. Andrzeja Korusa, przedstawiająca historię ONZ, pierwszych misji pokojowych oraz aktualnie trwających misji zagranicznych. Omawiając poszczególne misje, chor. Korus prezentował pamiątki z danej misji oraz przedstawiał zgromadzonym weteranów tych misji. Kulminacyjnymi punktami konferencji było powitanie przybyłego weterana wojny w Iraku p. sierż. Christophera Beckera z 2 pułku kawalerii pancernej armii USA oraz zorganizowany przez chor. Andrzeja Korusa telemost z PKW ISAF w Afganistanie. Uczniowie mogli na żywo zadawać pytania żołnierzom pełniącym służbę w PKW Afganistan a zaproszonych przed kamerę przez rzecznika prasowego PKW p. mjr Dariusza Osowskiego. Po zakończeniu prezentacji multimedialnej, odbyło się spotkanie uczestników z weteranami – p. płk w st. spocz. doc. dr hab. Jerzym Peszko oraz st. chor. rez. Marcinem Cedro.

Należy dodać, że oprócz młodzieży z Zespołu Szkół Ponadgimnazalnych im. Adama Mickiewicza, w konferencji uczestniczyły delegacie innych szkół z Lubania.

Podobnie uroczyste spotkania odbyły się w dniu 2 i 3 października br. Domu Kultury w Leśnej k/ Lubania. Organizatorami tych spotkań było Gimnazjum w Leśnej oraz Szkoła Podstawowa im. Jana Pawła II w Smolniku.

Łącznie, w spotkaniach uczestniczyło około ośmiuset osób.

Tekst i zdjęcia: Andrzej Korus