Prezentacja multimedialna opracowana i prowadzona przez chor. Andrzeja KORUSA, wprowadziła zebranych w świat misji pokojowych. Młodzi ludzie ze zdziwieniem dowidzieli się, że już od sześćdziesięciu lat polscy żołnierze pełnią pokojową służbę w odległych zakątkach ziemskiego globu. Czarno-białe i kolorowe slajdy pokazywały codzienne życie na misji. Punktem kulminacyjnym było nawiązanie łączności i realizacja telemostu z Polskim Kontyngentem Wojskowych w siłach ISAF w Afganistanie. W bazie Ghazni przed kamerą i mikrofonem stanął niezawodny mjr Dariusz OSOWSKI – rzecznik prasowy XIII zmiany PKW ISAF w Afganistanie.

Jak zwykle, młodzież interesowały warunki pełnienia służby, niebezpieczeństwa na jakie narażeni są nasi żołnierze oraz możliwość kontaktów z rodziną. Mjr. Dariusz OSOWSKI cierpliwie odpowiadał na zadawane przez młodzież pytania. Gromkie brawa przekazane na wizji oraz życzenia spokojnego i bezpiecznego powrotu do domu, pożegnały PKW ISAF i zakończyły telekonferencję.

Po zakończeniu prezentacji multimedialnej, na pytania młodzieży odpowiadali uczestniczący w spotkaniu weterani.