Centrum Szkoleń Taktycznych znajduje się w pięknym, mieszanym lesie. Przy drodze z Opola do Częstochowy, za hotelem „TENIS" – którego właściciele wspomogli organizatorów uroczystości i udostępnili swój teren na budowę ośrodka. Zakwaterowano nas w tym uroczym hotelu wyposażonym w kryte i otwarte strzelnice, korty i basen. Miła obsługa oraz wyjątkowo pyszne i obfite jadło - było dla nas miłym zaskoczeniem. Powitani przez organizatorów, zostaliśmy zaproszenie do zwiedzenia ośrodka przed jutrzejszymi uroczystościami. Trwały ostatnie prace wykończeniowe tzw. terenu zurbanizowanego. Widzieliśmy jak wiele pracy i wysiłku wkładają członkowie klubu aby wszystko było zapięte na przysłowiowy ostatni guzik.

Resztę popołudnia w dniu przyjazdu, poświęciliśmy na przygotowanie przywiezionej z Wrocławia ekspozycji pamiątek z misji. Świetnie wyposażona i zaprojektowana sala ułatwiła zadanie, choć rozłożenie eksponatów i odpowiednie ich oświetlenie, aranżacja sali i zgranie komputera z projektorem zajęło nam ponad trzy godziny. Po sutej kolacji i półgodzinnym odpoczynku przy herbacie wpadliśmy w objęcia Morfeusza.

Od samego rana zjeżdżali się zaproszeni goście. Z Lublińca przyjechali nasi przyjaciele z grupy RAPTOR – Gadżet i Jaco. Przebrani w różnorodne mundury, uzbrojeni po zęby z antykulowymi okularami, uczestnicy uroczystości czekali z niecierpliwością na rozpoczęcie szkolenia praktycznego. Pokazy broni grupy RAPTOR oraz technik walki, przyciągnęły wielu widzów.

Przyszła kolej na przeprowadzenie prelekcji multimedialnej dla zgromadzonych.

Wystawione na ekspozycji pamiątki wzbudziły zainteresowanie młodzieży i weteranów. Przewijające się na ekranie slajdy jednych uczyły a innych pobudzały do wspomnień. Należy dodać, że to właśnie w Opolu powstała pierwsza grupa rekonstrukcji historycznej, specjalizująca się w odtwarzaniu umundurowania Wojska Polskiego w misjach ONZ. Zorganizowany przez mł. chor. w st. spocz. Andrzeja KORUSA telemost z PKW ISAF w Afganistanie i bezpośrednia rozmowa z naszym przyjacielem, rzecznikiem prasowym PKW mjr Dariuszem OSOWSKIM, była niezwykłą niespodzianą.

Pracowity i niezwykle miły pobyt w Centrum Szkoleń Taktycznych dobiegł końca. Mamy nadzieję, że współpraca z naszym Stowarzyszeniem będzie się owocnie rozwijać i do Chrząstowic zawitamy w większym gronie jeszcze nie raz.