W dalszej części prowadzący przedstawił ideę spotu i wszystkich gości, którzy będą występować w spocie informacyjnym z ich dorobkiem artystycznym lub osiągnięciami sportowymi. Omówił jaka będzie dystrybucja i w jakich konfiguracjach pojawią się emisje spotów.

Kolejnie Prezes Zarządu Głównego Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju pan Tomasz Kloc przedstawił planowane zamierzenia centralnych obchodów „Dnia Weterana", po czym rozpoczął się panel zadawania pytań przez dziennikarzy, które dotyczyły udziału pani Moniki Pyrek i pozostałych gości w spocie informacyjnym, „Dnia Weterana" i historii obrażeń żołnierzy biorących udział w konferencji. Konferencja prasowa trwała 45 minut.
Po zakończonej konferencji pani Monika Pyrek, panowie Tomasz Kloc, st. szer. Łukasz Juźwiak i Andrzej Pindor udali się do studia, gdzie na żywo opowiadali słuchaczom Radia Szczecin o kampanii społecznej „Szacunek i Wsparcie".
Zdjęcia:Łukasz Szełemej
tekst: Andrzej Pindor