21 grudnia br. w Warszawie przy ulicy Puławskiej 6A prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz w towarzystwie wicepremiera, Ministra Obrony Narodowej Tomasza Siemoniaka dokonała uroczystego otwarcia Centrum Weterana Działań poza Granicami Państwa.

Jesteśmy z Was dumni, Polska jest z Was bardzo dumna. Służycie Polsce, ale tak naprawdę służycie wolnemu światu, światu, dla którego takie wartości jak godność, prawa człowieka, wolność i suwerenność są warte poświęcenia, niekiedy najwyższego. To Wy w imieniu tego wolnego świata to zadanie wypełniacie – tymi słowami zwróciła się do zebranych przed otwartym dziś Centrum Weterana Działań poza Granicami Państwa premier Ewa Kopacz.

W wystąpieniu inaugurującym otwarcie Centrum wicepremier, minister obrony narodowej Tomasz Siemoniak podkreślił, że data otwarcia Centrum jest nieprzypadkowa – 3 lata temu, 21 grudnia 2011 roku, był najtragiczniejszym dniem w historii misji Wojska Polskiego – w Afganistanie zginęło 5 naszych żołnierzy. Tym samym wyraża nadzieję na coroczne spotkania pamięci w Centrum.

Musimy o nich pamiętać, musimy pamiętać o wszystkich innych, którzy poświęcili swe życie i zdrowie służbie ojczyźnie – przypomniał wicepremier. Jednocześnie Tomasz Siemoniak podziękował premier Ewie Kopacz za pamięć i uwagę, jaką poświęca nie tylko samemu wojsku, ale również weteranom. Szczególnie ciepłe słowa szef resortu skierował do licznej reprezentacji rodzin weteranów - Wojsko Polskie będzie po wsze czasy pamiętać o Waszych mężach, braciach i synach – podkreślił wicepremier.

Wiązanki pod pomnikiem złożyli przedstawiciele stowarzyszeń oraz Dyrektor Centrum ppłk Leszek Stępień. Nasze stowarzyszenie reprezentował bardzo oddanie i godnie Wiceprezes Stowarzyszenia Marek Rzodkiewicz.

Na szczególną rolę weteranów i ich rodzin wskazała również prezes Rady Ministrów Ewa Kopacz, która mówiąc o otwartym dziś Centrum zaznaczyła, iż jest to - nasze - Polek i Polaków podziękowanie za Waszą służbę i poświęcenie. Mam nadzieję, że będziecie się tu czuli jak w domu, bo jest to dom. Dom zbudowany nie tylko z cegieł, ale zbudowany przede wszystkim z naszej wdzięczności.

Wśród zaproszonych przez Centrum gości oprócz rodzin poległych byli również koledzy z naszego Stowarzyszenia m.in. Tomek i Włodek.