„Szacunek i Wsparcie” - pod takim tytułem odbył się w dniu 23 stycznia 2015 roku mecz koszykówki pomiędzy WKS Śląsk Wrocław – Trefl Sopot we wrocławskiej hali Orbita. Na zaproszenie Zarządu WKS Śląsk Wrocław na to wydarzenie zaproszono weteranów misji wojskowych, weteranów poszkodowanych ze Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju, Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ oraz rodziny poległych żołnierzy ze Stowarzyszenia Rodzin Poległych Żołnierzy „Pamięć i Przyszłość”. Po prezentacji zawodników i sędziów poproszono zawodników o pozostanie na swoich miejscach a spiker zapowiedział:

„Szanowni Państwo! Serdecznie i ciepło witamy naszych specjalnych gości, którymi są: pułkownik Leszek Stępień – weteran poszkodowany misji w Afganistanie, pułkownik rezerwy Jerzy Banach – weteran misji w Syrii, Libanie, Namibii i Iraku oraz sierżant rezerwy Janusz Raczy weteran poszkodowany misji w Iraku. Naszych specjalnych gości zapraszamy na parkiet”.

W tym czasie publiczność przywitała weteranów owacją na stojąco. Spiker musiał przerwać gromkie brawa kolejną zapowiedzią: „Wyjątkowo ciepło i serdecznie witamy na dzisiejszym meczu rodziny ze Stowarzyszenia Rodzin Poległych Żołnierzy „Pamięć i Przyszłość”, a przede wszystkim dzieci polskich żołnierzy, którzy oddali życie za Ojczyznę w służbie pokoju.

Nasz zarząd zaprosił na swoje widowisko rodziny poległych żołnierzy:

1. Świętej pamięci kapitana Daniela Ambrozińskiego, który pełnił służbę w szóstej zmianie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. Była to jego druga misja poza granicami kraju.
  2. Świętej pamięci porucznika Roberta Marczewskiego, który pełnił służbę w trzeciej zmianie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. Była to jego pierwsza misja poza granicami kraju.
  3. Świętej pamięci starszego chorążego Sylwestra Janika, który pełnił służbę w trzynastej zmianie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w Afganistanie. Była to jego trzecia misja poza granicami kraju”.

Rodziny wychodziły na środek boiska, a w tym czasie na telebimie pojawiały się zdjęcia poległych żołnierzy. To był bardzo wzruszający i emocjonujący moment, zwłaszcza dla zaproszonych rodzin poległych żołnierzy, które nie mogły ukryć wzruszenia i wspomnianych emocji. W tym momencie na hali pojawiły się przeogromne brawa, które przerwało krótkie wystąpienie Ministra Spraw Zagranicznych pana Grzegorza Schetyny. Pan Minister w kilku słowach podziękował weteranom za ich niebezpieczną i nieprzewidywalną służbę poza granicami kraju kończąc słowami jakże dla weteranów i rodzin ważnymi - „Szacunek i Wsparcie”.

Kolejną miłą niespodzianką było przekazanie meczowych koszulek Śląska Wrocław z nazwiskami występujących weteranów i dzieci poległych żołnierzy przez Prezesa Zarządu pana Macieja Zielińskiego, które wręczył pan Minister. Następnie Członek Zarządu Stowarzyszenia sierżant rezerwy Janusz Raczy przekazał symboliczną koszulkę „WSPIERAMY NASZYCH ŻOŁNIERZY” oraz dyplom z podziękowaniami za wsparcie kampanii „Szacunek i Wsparcie” dla Prezesa Zarządu WKS Śląsk Wrocław, a Dyrektor Centrum Weterana Działań Poza Granicami Kraju podpułkownik Leszek Stępień przekazał koszulkę „WSPIERAMY NASZYCH ŻOŁNIERZY” dla Ministra Spraw Zagranicznych.

Kiedy spiker podziękował i chciał zaprosić do oglądania meczu Klub Kibica WKS Śląsk Wrocław zapoczątkował odśpiewanie Hymnu Rzeczypospolitej Polskiej. Po odśpiewaniu hymnu rozpoczął się mecz, w trakcie którego pojawiały się akcenty związane z kampanią „Szacunek i Wsparcie”. Po zakończeniu meczu weterani i rodziny poległych żołnierzy mieli możliwość zamkniętego spotkania z Ministrem Spraw Zagranicznych, Zarządem Klubu i koszykarzami Śląska Wrocław, z którymi porozmawiali i wykonali pamiątkowe zdjęcia. Składamy serdeczne podziękowania dla WSK Śląsk Wrocław za udział w kampanii „Szacunek i Wsparcie”!

Tekst i Zdjęcia: Andrzej Pindor