Większość środków została zebrana podczas charytatywnych rajdów rowerowych. To właśnie dlatego na pomysł zorganizowania rajdu zwacającego uwagę na ten problem wpadli dwaj Brytyjczycy oraz tym samym postanowili przenieść ideę na polski grunt.

Peter (63 l.) i Rupert (37 l.) Swanson - ojciec i syn wywodzący się z rodziny wojskowej o wielopokoleniowej tradycji. Peter w latach 1997-2000 pełnił w Polsce funkcję British Military and Naval Attaché, zaś Rupert przez kilka lat należał do Brytyjskich Sił Rezerwowych. Obaj są mocno związani z Polską: Rupert od 7 lat mieszka w Warszawie oraz ma żonę Polkę; Córka Petera (siostra Ruperta) ma męża Polaka. Dzięki powiązaniom z wojskiem i Polską postanowili zorganizować i zadedykując rajd rowerowy właśnie polskim żołnierzom, którzy ucierpeili służąc w misjach zagraniczych.

Rajd obejmie trasę od morza do Pienińskiego parku Narodowego. Tour rozpocznie się na Westerplatte, który stanowi symbol heroicznej obrony kraju przez polskich żołnierzy. W ciągu sześciu dni (od 12 do 17 lipca br.) uczestnicy pokonają około 800 km dedykując swój projekt współczesnym bohaterom, którzy na szczęście nie muszą już walczyc o własną ojczyznę, ale ciagle walczą o pokój innych ludzi na całym świecie pomagając w gaszeniu konfliktów oraz odbudowie krajów zniszczonych wojną.

Projekt objęty jest patronatem Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju. Podczas rajdu nie będzie prowadzona zbiórka, zatem każdy, kto chicałby wesprzec inicjatywę oraz rannym, polskich żołnierzy może dokonac wplaty bezpośrednio na konto Stowarzyszenia w tytule przelewu wpisując „Przystanek Bohater / Help For Polish Heroes”.

Można się także przyłączyc do rajdu poprzez Fan Page na Facebooku: www.facebook.com/PrzystanekBohater

O projekcie w skrócie:

„Przystanek Bohater” to projekt inspirowany inicjatywą znanej organizacji brytyjskiej „Help For Heroes” (www.helpforheroes.org.uk/). Główną ideą jest zwrócenie uwagi temat misji zagranicznych z udziałem polskich żołnierzy, a tym samym na piętrzący się problem ich ofiar. Celem projektu jest wsparcie finansowe polskich żolnierzy, którzy służąc na misjach poza granicami kraju, zostali ranni, poszkodowani lub których problemy wynikają bezpośrednio z faktu pełnienia służby za granicą.

Rupert Swanson - Organizator i pomysłodawca projektu „Przystanek Polski Bohater” e-mail:  roo.swanson@hotmail.com

{becssg}css_galery/rowery/{/becssg}

zdj.Paweł Najbar, Emil Uran
zródło zdjęcia na czołówce. www.galeria.trojmiasto.pl