W malowniczej miejscowości Żarowo koło Stargardu Szczecińskiego, w Gościńcu nad Iną, 14 lutego odbył się Walentynkowy Bal Charytatywny, którego celem było zebranie środków finansowych na wyposażenie oddziału rehabilitacyjnego 109 Szpitala Wojskowego w Szczecinie.

Inicjatorem balu był Senator RP Sławomir Preiss, a w skład zespołu organizacyjnego weszli Dowódca 12 Brygady Zmechanizowanej, płk Dariusz Górniak oraz Komendant 109 Szpitala Wojskowego, płk Marcin Sygut. Do współpracy organizacyjnej zaproszone zostało również nasze stowarzyszenie. W takcie balu poza dobrą zabawą odbyły się występy zespołu akrobatycznego Kusy Szczecin, organizowana była loteria fantowa, pamiątkowe bicie monet oraz aukcje charytatywne przedmiotów podarowanych przez znane osoby i instytucje. Uczestnicy balu mogli również zobaczyć naszą wystawę pt: „WeteraNNI”, a dzięki temu poznać sylwetki ciężko rannych weteranów z naszego stowarzyszenia.

Podczas balu na cel charytatywny udało się zebrać blisko 25 tysięcy złotych. Po zapoznaniu się z potrzebami 109 Szpitala Wojskowego organizatorzy balu ustalili, że za zebrane środki zostaną zakupione łóżka dla chorych do oddziału rehabilitacyjnego. Stowarzyszenie jako dysponent zebranych środków dokona zakupu oraz przekazania w formie darowizny dla szpitala. Serdeczne podziękowania dla wszystkich uczestników balu za wsparcie inicjatywy charytatywnej, firm, które włączyły się w pomoc finansową i organizację, a były to Autocomp Menagment Sp. z o.o. oraz Zarząd Morskich Portów Szczecin – Świnoujście S.A.

Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy dla wolontariuszy z organizacji „Strzelec” OSW z Jednostki Strzeleckiej 4031 w Szczecinie za ciężką pracę w trakcie przedsięwzięcia.

Tekst i zdjęcia: Tomasz Kloc