Ponad 60 żołnierzy bierze udział w IV rowerowym rajdzie weteranów. Jako pierwsi wystartowali podhalańczycy, którzy mają do pokonania ponad 600 kilometrów. Finał imprezy zaplanowany jest bowiem w Bydgoszczy, gdzie 29 maja odbędą się uroczystości związane z Dniem Weterana.

Rajd cieszy się coraz większym zainteresowaniem. To nie tylko wyzwanie sportowe, ale także impreza, która sprzyja integracji środowiska weteranów – mówi płk Jacek Mela, pełnomocnik Oddziału Służby Poza Granicami Państwa z Dowództwa Generalnego Rodzajów Sił Zbrojnych. Z kolei Tomasz Kloc, prezes Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju, zauważa, że tego rodzaju imprezy są promocją nie tylko dla całego wojska, ale i dla weteranów.

Po drodze żołnierze spotykają się między innymi z kombatantami, młodzieżą szkolną i przedstawicielami władz – mówi Kloc. Rajd Weterana organizują Dowództwo Generalne Rodzajów Sił Zbrojnych oraz Stowarzyszenie Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju. W tegorocznej, czwartej edycji, bierze udział ponad 60 weteranów, m.in. z 21 Brygady Strzelców Podhalańskich, 11 Dywizji Kawalerii Pancernej, 1 Pułku Saperów z Brzegu, 25 Brygady Kawalerii Powietrznej, 12 Brygady Zmechanizowanej, 3 Flotylli Okrętów, 10 Brygady Logistycznej i 14 Suwalskiego Dywizjonu Artylerii Przeciwpancernej.

autor zdjęć: kpt. Konrad Radzik, st. sierż. Adam Król

tekst:http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/16102?t=Rowerami-jada-na-Dzien-Weterana