Były sportowe emocje i żołnierska grochówka – na zawodach strzeleckich w Bydgoszczy spotkali się weterani, którzy ucierpieli na misjach. 130 osób rywalizowało w trzech konkurencjach: strzelanie z broni długiej, z pistoletu wojskowego kaliber 9 mm oraz z beryla. Patronem sportowej imprezy był szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego.

Zawody strzeleckie odbyły się w przeddzień Dnia Weterana. Przyjechali na nie członkowie Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach poza Granicami Kraju z całej Polski. – Zawody są okazją do spotkania i podtrzymania kontaktu z armią przez tych z nas, którzy z powodu ran odniesionych na misji musieli opuścić wojsko – mówi Tomasz Kloc, prezes Stowarzyszenia, które jest organizatorem sportowej imprezy.

- Na chwilę zapominam, że nie jestem żołnierzem. Gdy na zawodach dotykam Beryla, przypomina mi się misja w Afganistanie, zapominam na chwilę, że jestem byłym żołnierzem – przyznaje sierżant rezerwy Szymon Mutwicki.

W tym roku zawody strzeleckie poświęcone zostały pamięci mjr. Jacka Kosteckiego, lekarza, który zginął podczas służby na III zmianie w Iraku. – W ten sposób chcieliśmy podkreślić, że doceniamy pracę lekarzy wojskowych, którzy wielokrotnie ratowali nam życie i dbali o nasze zdrowie – mówi Marek Rzodkiewicz, wiceprezes Stowarzyszenia.

Major Kostecki nie przeżył wypadku śmigłowca lecącego do Dywaniji. – Pracowaliśmy razem w szpitalu polowym w Karbali. Był uczynnym i otwartym człowiekiem, pomógł niejednemu rannemu żołnierzowi – wspomina ppłk rezerwy Tomasz Zdziarski. W spotkaniu brali udział także urzędnicy z MON, oficerowie Dowództwa Generalnego i dowódcy jednostek.

29 maja podczas uroczystych obchodów Dnia Weterana na bydgoskim rynku zwycięzcy zawodów strzeleckich odbiorą puchary i gratulacje od Zbigniewa Włosowicza, zastępcy szefa BBN-u. Wyniki zawodów:

Strzelanie z broni długiej: 1. Tomasz Zdziarski (96,9 pkt na 100 możliwych) 2. Piotr Szczodry (96,5) 3. Sebastian Starostka (94,8)

Strzelanie z pistoletu wojskowego kaliber 9 mm: 1. Łukasz Zub (48 pkt na 50 możliwych) 2. Sebastian Kazelski (47 pkt) 3. Zbigniew Szwed (47 pkt)

Strzelanie z beryla: 1. Sebastian Starostka (94 pkt na 100) 2. Mateusz Reder (93) 3. Arkadiusz Polewski (93).

autor zdjęć: Małgorzata Schwarzgruber, autor zdjęć: chor. A. Zakrzewski/DKS MON, Małgorzata Schwarzgruber