Takie spotkania są okazją do wyrażenia szacunku dla weteranów przez rząd, ministerstwo, ale także przez lokalne społeczności – mówił już w Bydgoszczy wicepremier Tomasz Siemoniak. Podczas święta minister zapowiedział zmianę ustawy o weteranach. Nad nowelizacją przepisów MON pracuje razem ze Stowarzyszeniem Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju.

Będzie łatwiej o rehabilitację Prezes Stowarzyszenia mł. chor. sztab. w st. spocz. Tomasz Kloc wyjaśniał, że chodzi przede wszystkim o poprawienie zapisów dotyczących rehabilitacji żołnierzy poszkodowanych na misjach oraz usprawnienie systemu pomocy rodzinom weteranów.

Obecny na uroczystościach wiceminister Maciej Jankowski podkreślał ogromny wkład Polski w zagraniczne misje. – Blisko sto tysięcy Polaków, głównie żołnierzy, ale też pracowników wojska, policjantów, strażników granicznych i strażaków, uczestniczyło w ponad 80 zagranicznych operacjach wojskowych. Wobec tych, którzy służyli Polsce za granicą, nasz kraj zaciągnął wielki dług – mówił wiceminister.

Przedstawiciele MON podkreślali m.in. rolę edukacyjną, jaką spełnia działające w Warszawie Centrum Weterana.

Rajd, zawody, odznaczenia Dzień Weterana Działań poza Granicami Państwa odbywa się po raz czwarty. Święto jest połączone z obchodami Międzynarodowego Dnia Uczestników Misji Pokojowych ONZ. W tym roku główne uroczystości trwały dwa dni. W programie były m.in. pokazy wojskowego sprzętu, konferencja naukowa na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego, zawody strzeleckie, finał rajdu rowerowego i koncerty orkiestr wojskowych. Odbył się także apel pamięci, weteranom wręczono także odznaczenia i odznaki honorowe. Ostatnim akordem święta był piknik rodzinny na Wyspie Młyńskiej, podczas którego nagrodzono zwycięzców konkursu literackiego dla uczniów „Weterani 1953–2015”.

Krzysztof Wilewski autor zdjęć: Piotr Jaszczuk, Krzysztof Wilewski, chor. Artur Zakrzewski/DKS MON http://www.polska-zbrojna.pl/home/articleshow/16180?t=Szef-MON-spotkal-sie-z-weteranami#prettyPhoto