W dniach 6-19 lipca 2015r. odbył się pierwszy tegoroczny wakacyjny turnus rehabilitacyjny dla poszkodowanych weteranów i ich rodzin.

W urokliwym zakątku Mrągowa, na Półwyspie Czterech Wiatrów, w Wojskowym Ośrodku Szkoleniowo-Kondycyjnym spotkało się sześć fantastycznych rodzin, wśród których prym wiodły oczywiście najmłodsi, bąble w przedziale wiekowym od dwulatka do trzynastolatki. Podczas gdy ich ojcowie rehabilitowali się, dzieci umilały czas swoim mamom. Terapia śmiechem przyniosła niespodziewane efekty obok oczywiście profesjonalnej fizykoterapii czy masaży manualnych.

Dla prawdziwych pasjonatów wody godziny spędzone na basenie przyniosły ulgę i poprawiły kondycję. Dzieci kapitalnie bawiły się na zajęciach aerobicu, ładując akumulatory, by bawić się do późnych godzin wieczornych.

Dla najwytrwalszych był przewidziany park linowy w okolicy mrągowskiego amfiteatru. Wszyscy wspinali się dzielnie, a zwłaszcza siedmiolatki. Rejsy po Jeziorze Czos koiły smutki i pozwoliły złapać mazurskie słońce. Niektórzy wyglądali jakby na chwilę odwiedzili co najmniej Chorwację.

Dzięki przemiłej obsłudze pracowników ośrodka przybyło tu i ówdzie kilka kilogramów, ale dobrze wiemy, że dobre samopoczucie leczy rany, wycisza i pozwala cieszyć się każdą chwilą, a zwłaszcza tą spędzoną na pomoście z wędką w ręku.

Oby zawsze, do końca świata i jeden dzień dłużej, weterani i ich rodziny mogły w tak cudowny sposób wracać do zdrowia, i tak naprawdę życia, z bardzo dalekiej podróży.

Kolejne turnusy już wkrótce!