30 sierpnia br. o godzinie 9.00 startuje 36. PKO Półmaraton Szczecin, gdzie wśród kilku tysięcy biegaczy, wystartuje duża grupa - bo około dwustu - żołnierzy i sympatyków Błękitnej Brygady ze Szczecina. Nasi żołnierze pobiegną w obydwu biegach, by uczcić pamięć swoich kolegów, którzy służąc Ojczyźnie stracili życie wykonując zadania w kraju, jak i na misjach w Iraku i Afganistanie.

Żołnierze Błękitnej Brygady, dzięki wsparciu Województwa Zachodniopomorskiego oraz pomocy naszego Stowarzyszenia, pobiegną w zaprojektowanych przez siebie koszulkach z nazwiskami wszystkich poległych w służbie. Wspomniane koszulki otrzyma każdy uczestnik Biegu Pamięci Ku Czci Poległych Żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej podczas 36. PKO Półmaratonu Szczecin oraz biegu na 10 kilometrów, który do 23 lipca br. dopełnił wszelkich niezbędnych formalności związanych ze zgłoszeniem i rejestracją u organizatorów wydarzenia.

Wspomniane koszulki zaprojektowane zostały przez kapitana Michała Wilczyńskiego i starszego szeregowego Piotra Dudę z 14 batalionu Ułanów Jazłowieckich, a dzięki wsparciu finansowemu Województwa Zachodniopomorskiego oraz pomocy Stowarzyszenia Rannych i Poszkodowanych w Misjach Poza Granicami Kraju linia produkcyjna – po małych technicznych poprawkach - już ruszyła.

Jest to już druga edycja Biegu Pamięci Ku Czci Żołnierzy 12 Brygady Zmechanizowanej. W ubiegłym roku podczas 35. Szczecińskiego Półmaratonu Gryfa w Biegu Ku Pamięci Żołnierzy Poległych podczas XII zmiany PKW Afganistan wystartowało zaledwie 40 żołnierzy. W tegorocznym 36 Półmaratonie PKO Szczecin będzie nas pięć razy więcej.

Tekst: kpt. Janusz Błaszczak
Zdjęcia: kpt. Janusz Błaszczak