W dniach 3 - 9 sierpnia 2015 r. w uroczych mazurskich plenerach odbył się I Kajakowy Spływ Weteranów. Tygodniową rehabilitację w kajakach - a zarazem niezapomnianą przygodę - mogliśmy zorganizować dzięki finansowemu wsparciu PKN Orlen. W przedsięwzięciu udział wzięło 40 osób - weteranów i weteranów poszkodowanych z różnych misji wojskowych. Uczestnikami byli członkowie naszego stowarzyszenia, weterani niezrzeszeni oraz koleżanki i koledzy ze Stowarzyszenia Kombatantów Misji Pokojowych ONZ.

Główną bazą wypadową była stanica wodna PTTK w Sorkwitach. To tu każdego ranka po obfitym śniadaniu wyruszaliśmy na wodny szlak. Pierwszy etap - a zarazem najdłuższy - prowadził do stanicy PTTK w Bieńkach. Pogoda dopisywała już od pierwszego dnia, zatem czas spędzony na Mazurach wykorzystaliśmy w pełni. Po każdym z etapów spływu ochoczo wskakiwaliśmy do jeziora, aby dać ulgę zmęczonym ramionom. Wieczory natomiast upływały nam na pogawędkach i wspomnieniach przy dźwięku gitary płynącym z oddali.

Na trudniejszych odcinkach wyraźnie dawało się wyczuć jedność i wsparcie grupy - co dla wielu weteranów ma ogromne znaczenie.

W sobotę zorganizowaliśmy mini zawody wodniackie. Na dystansie 200 m w kajakowych jedynkach zawalczyliśmy nie o nagrodę, a o śmiech i dobrą zabawę. Zdobywcy trzech najlepszych czasów zostali nagrodzeni brawami, dyplomem i pamiątkowym medalem stowarzyszenia.
Z nieukrywanym żalem rozjeżdżaliśmy się w niedzielę do naszych domów, żywiąc nadzieję na kolejny spływ kajakowy za rok. Chociaż spływ był pierwszym tego typu wydarzeniem, jakie zorganizowaliśmy, to wszyscy zgodnie stwierdzili, że zaliczyć go należy do grona najlepszych i najciekawszych przedsięwzięć. Była to doskonała okazja do rehabilitacji tak fizycznej, jak i psychicznej.

Chcieliśmy serdecznie podziękować:

• PKN Orlen za wsparcie w realizacji naszych pomysłów;
  • Dowódcy 10 BKPanc za oddanie nas pod fachową opiekę podległego ratownika medycznego (Bartku - pozdrawiamy i dziękujemy);
  • Dorocie i Zbyszkowi - Gospodarzom Stanicy Wodnej PTTK Sorkwity;
  • Wszystkim uczestnikom za udział, sportowe i koleżeńskie zachowanie.

Tekst: Janusz Raczy

Zdjęcia: Uczestnicy